FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDP i PEN protiv ukidanja Vjesnika

Autor: mvra
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatski centar PEN-a usprotivili su se ideji ukidanja Vjesnika jer je ta novina bez obzira na pad naklade važna za opće dobro.

Hrvatsko društvo pisaca priopćilo je danas da Vjesnik od drugih dnevnih novina razlikuje prostor kojega posvećuje kulturi, koja je sustavno zapostavljana ili trivijalizirana u većini naših medija.

"Ovakve agresivne 'neoliberalne' rezove u segmente koji su najranjiviji smatramo neprihvatljivim i nadamo se da oni koji će odlučiti o sudbini Vjesnika imaju na umu koncept služenja općem dobru te da će potražiti oblike potpore koji bi pomogli reartikulaciji i rekonfiguraciji uređivačke politike lista u krizi", priopćio je HDP. Smatraju da bi ta novina suvremenijom, dinamičnijom i kvalitetnijom uređivačkom politikom mogla postati značajnijim nacionalnim dnevnikom s većom nakladom i da kao pozitivnu činjenicu treba sagledati to što Vjesnik ne pogoduje interesima privatnih vlasnika.

Hrvatski centar PEN-a izrazio je žaljenje zbog najave ukidanja dnevnika Vjesnik. "Bez obzira na propuste uređivačke politike i padanje naklade, Vjesnik predstavlja tip glasila koje načelno služi općem dobru a ne partikularnim interesima privatnih vlasnika", priopćio je PEN, u kojem izražavaju uvjerenost da je moguće pronaći model potpore Vjesniku koji bi smanjio troškove a ojačao funkcije potrebne javnosti.

"Funkcioniranje javnosti ovisi o prostoru za raspravu i informiranje gdje dobit ne može biti izravna i kratkoročna", zaključuju u PEN-u.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je jučer da će se dnevnik ugasiti, no kasnije je objasnio da se na sjednici vlade nije raspravljalo o tom dnevniku i da je on iznio svoje osobno mišljenje. Glasnogovornica vlade Ivana Grljak izjavila je da vlada nije donijela nikakvu konačnu odluku o sudbini Vjesnika.

(Hina) xmvr ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙