FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton vidi zapreke za mirovnu snagu o Siriji

Autor: rtom
WASHINGTON, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države podržavaju najnoviji plan Arapske lige o Siriji i spremne su humanitarno pomoći, no Ujedinjeni narodi teško će odobriti mirovnu snagu koja bi prekinula represiju režima predsjednika Bašara al-Asada nad narodom, rekla je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

O stanju u Siriji Clinton je razgovarala s Ahmetom Davutogluom, ministrom vanjskih poslova Turske koja u UN-u pokreće humanitarnu kampanju za pomoć žrtvama al-Asadove represije.

Arapska liga u nedjelju je usvojila rezoluciju kojom poziva na osnutak zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji.

"Čuli smo poziv sirijskog naroda u pomoć i spremni smo raditi na dopremi lijekova, hitne pomoći ranjenima i stradalima", rekla je Clinton, no istaknula je da će plan Arapske lige biti teško provesti zbog protivljenja Kine i Rusije.

U Vijeću sigurnosti UN-a Rusija i Kina su blokirale rezoluciju kojom se osuđuje represija i poziva al-Asada da ode s vlasti.

Sirijski režim "pojačao je nasilje" u pojedinim gradovima gdje topništvom napada civile, rekla je Clinton.

Sirijske vladine snage u ponedjeljak navečer su ponovno bombardirale Homs, središte pobune protiv al-Asada u kojoj je od ožujka 2011. ubijeno više od 6.000 ljudi.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙