FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina želi tješnju suradnju Irana s IAEA-om

Autor: kgab
PEKING, 13. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Kina je zatražila od Irana da tješnje surađuje Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i da se vrati razgovorima o svom nuklearnom programu koji izaziva napetosti tenzije u odnosima sa Zapadom.

Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu izjavio je da je cilj njegovog dvodnevnog posjeta Teheranu, koja je počeo u nedjelju, "iskreno razgovarati" o iranskom nuklearnom pitanju sa zamjenikom čelnika iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Alijem Bagerijem.

"Kina je voljna... zauzeti se za što skoriji nastavak šestostranih razgovora s Iranom i ohrabriti Teheran da pojača saradnju s IAEA-om kako bi se osiguralo da iransko nuklearno pitanje krene u dobrom smjeru, prema dijalogu", rekao je Ma u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv i namijenjen proizvodnji struje i u medicinske svrhe. Zapadne zemlje smatraju da Teheran planira izgraditi nuklearnu bombu.

Velike sile su krajem siječnja dale naznake da su spremne ponovno otvoriti razgovore o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, ali da Teheran prije toga mora pokazati ozbiljne namjere što se tiče pregovora.

Kina je nekoliko puta izrazila zabrinutost zbog novih sankcija Iranu jer smatra da one mogu dovest do rasta cijena nafte i nanijeti štetu oporavku svjetskog gospodarstva.

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙