FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD nije dobio optužnicu protiv nevladinih organizacija

Autor: vrad
WASHINGTON, 9. veljače 2012. (Hina/AFP) - Američki State Department priznao je u četvrtak da ne posjeduje optužnicu protiv američkih građana, članova nevladinih organizacija u Egiptu, suprotno "netočnoj" informaciji koju je objavio dan prije.

"Jučer (srijeda) sam dala do znanja da posjedujemo dokument koji moramo prevesti i pročitati. Ustvari, to nije bilo točno", rekla je Victoria Nuland, glasnogovornica američke diplomacije, na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

"Bilo je problema u našoj komunikaciji s našim predstavnicima u Kairu. Oni su jučer trebali vidjeti dokument, ali ga nisu vidjeli", rekla je. Nuland je u srijedu kazala da State Department nije bio "u posjedu optužnice" koja ima 175 stranica.

"Istražni sudac je predao optužni dokument državnom odvjetniku, barem mi tako mislimo. Ali nismo vidjeli dokument, nisu ga vidjeli ni (američko) veleposlanstvo u Kairu, odvjetnici koji brane Amerikance ni same organizacije", rekla je u četvrtak u Kairu.

Organizacije o kojima Nuland govori, kao i nekoliko njihovih članova, specijalizirane su za pružanje potpore civilnom društvu. Njihove su prostorije u listopadu u Egiptu pretražene pod optužbom da nemaju odobrenje za rad i da se nezakonito financiraju iz inozemstva.

Zbog ove afere zategnuli su se odnosi između Egipta i SAD-a koji svake godine pomaže egipatsku vojsku s 1,3 milijarde dolara. Vojska je u Egiptu preuzela vlast nakon pada režima Hosnija Mubaraka 11. veljače 2011.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙