FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: financiranje Biocentra ne sadrži državne potpore

Autor: scvi
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da financijska konstrukcija provedbe projekta Inkubacijski centar za bio-znanosti (Biocentar) ne sadrži državne potpore u smislu Zakona o državnim potporama, priopćeno je danas iz te agencije.

Prijedlog da ocijeni radi li se u konkretnom slučaju o državnoj potpori, Agenciji je dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sredinom 2011., uz obrazloženje kako je riječ o prijedlogu dodjele potpore za obavljanje usluge od općeg gospodarskog interesa, navodi se u današnjem priopćenju AZTN-a.

Po obrazloženju Ministarstva i projektnoj dokumentaciji, projekt Biocentra će sa 16,3 milijuna eura financirati Europska unija (EU) u sklopu programa IPA, dok će Republika Hrvatska u njemu sudjelovati s 2,4 milijuna eura.

Centar bi trebao biti namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji se bave istraživanjem i inovacijama iz područja bioznanosti. Korisnicima/stanarima centar bi na komercijalnoj osnovi trebao davati podršku u stvaranju biotehnološke infrastrukture (BIOfacility), kroz inkubacijske programe (BIOIncubation), transferu tehnologija sa sveučilišta u gospodarstvu (BIOTransfer), podršku u edukaciji i stvaranju mreže znanja te im osiguravati i pružanje drugih usluga, kao što su, primjerice, konzultantske. Dovršetak izgradnje objekta Biocentra predviđen je za kraj 2013.

AZTN je zaključio da se u ovom slučaju ne radi o projektu kojem se mogu dodijeliti potpore za obavljanje službe od općeg gospodarskog interesa. Stoga su u proteklom razdoblju izvršene dorade i prilagodbe projekta, osobito one koje se odnose na organizaciju aktivnosti vezano uz izgradnju, upravljanje i planirani način poslovanja Biocentra, navodi se u priopćenju.

Prije svega, Uredbom Vlade RH osnovana je javna ustanova Poslovno inovacijska agencija RH (Bicro), u vlasništvu Republike Hrvatske, koja će biti nositelj izgradnje Biocentra. Upravitelj projekta će biti za to posebno osnovano trgovačko društvo Bicro Biocentar d.o.o., a ono će usluge korisnicima pružati na komercijalnoj osnovi.

Zbog toga je Agencija potencijalno postojanje potpora u projektu razmatrala na tri razine - kod vlasnika, upravitelja te kod krajnjih korisnika Biocentra. Budući da ni vlasnik ni upravitelj neće ostvarivati nikakve ekonomske prednosti od vlasništva, odnosno upravljanja centrom, dok će mala i srednja poduzeća, najam i korištenje usluga Biocentra plaćati po tržišnoj cijeni razvidno je da se u konkretnom slučaju ne radi o projektu koji sadrži potpore i za koji je potrebno odobrenje Agencije, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙