FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 7. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Brzi nagibni vlak koji je vozio iz Splita za Zagreb, iskliznuo je iz tračnica danas u 10,50 sati između kolodvora Zrmanja i Malovan, a u nesreći nema ozlijeđenih, priopćili su iz Hrvatskih željeznica (HŽ). Prema prvim informacijama, uzrok iskliznuća nagibnog vlaka, koji je krenuo iz Splita jutros u 8,25 sati, je nalet na nanos snijega na pruzi. Sve nadležne željezničke ekipe su na terenu, a za putnike je organiziran prijevoz vlakovima koji su već krenuli prema mjestu nezgode, budući da pristup cestama zbog snijega nije moguć. Zbog nezgode se otkazuju vlakovi broj 524 i 525, koji su iz Zagreba za Split trebali krenuti u 14,04 sati, odnosno iz Splita za Zagreb u 14,41 sati. Putnici koji su kupili karte za te vlakove mogu ih zamijeniti za noćne linije, ili zatražiti povrat novca, kažu u HŽ-u. Normalizacija željezničkog prometa na toj dionici željezničke pruge očekuje se u večernjim satima. Na ostalim dionicama vlakovi u daljinskom prometu kasne do sat vremena, dok u lokalnom i prigradskom prometu nema većih kašnjenja, navode iz HŽ-a.

VINKOVCI - Učenici osnovnih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji od danas do kraja tjedna, u skladu s jučerašnjom odlukom vukovarsko-srijemskoga župana Bože Galića, nemaju nastave zbog obilnih snježnih oborina i niskih temperatura koje učenicima, posebice nižih razreda, otežavaju put do škole. Ravnatelji škola, po preporuci župana Galića, dužni su osigurati preraspodjelu sati i nastavnog programa kako bi se nadoknadilo izgubljeno. Na području Vukovarsko-srijemske županije ima 55 osnovnih škola u kojima nastavu pohađa nešto manje od 17.000 učenika.

ŠIBENIK - Ni sutra, 8. veljače u Šibensko-kninskoj županiji neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, odlučio je na današnjoj sjednici županijski Stožer za zaštitu i spašavanje. O tome hoće li škole biti u četvrtak, stožer će odlučiti sutra. Šibenski gradonačelnik Ante Županović obišao je nekoliko osnovnih škola na gradskome području. Iako komunalne službe neumorno čiste led i snijeg s prilaza školama i vrtićima, još nije moguć siguran početak nastave, priopćila je gradska uprava. Posebice je teško na onim područjima na kojima djeca idu u školu iz nekih zaselaka koji su, nažalost, još odsječeni od grada zbog velikih nanosa snijega i iznimno niskih temperatura.

VUKOVAR - Vukovarsko-srijemski Županijski stožer zaštite i spašavanja proglasio je na izvanrednoj sjednici u Vukovaru, zbog niskih temperatura i snježnih oborina u istočnoj Slavoniji, stanje neposredne prijetnje od te elementarne nepogode, priopćio je ured vukovarsko-srijemskog župana. Zaključeno je kako u sklopu provedbe te mjere nužnu pozornost trebaju imati opskrba energentima i živežnim namirnicama te prometovanje na svim cestama, poglavito na dijelu autoceste A3 koja prolazi kroz županiju. Također je istaknuta potreba pojačanog nadzora staračkih i samačkih kućanstava te, po potrebi, angažiranja dodatnih snaga na čišćenju cesta, prilaza javnim ustanovama i objektima od posebne važnosti. Na sjednici je zaključeno kako zasad nema potrebe da se u srednjim školama prekida nastava budući da su ceste prohodne, a autobusni voze redovito, s kašnjenjem oko pola sata. Ocijenjeno je kako je trenutačno stanje u županiji zadovoljavaće, ali se ipak građanima preporučuje da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća i stanova.

ZADAR - Otoci Silba, Olib i Premuda u zadarskom arhipelagu danas su ostali bez katamaranske linije. Naime, katamaran agencije Miatours, "Princ Zadra", koji prometuje na liniji Zadar - Silba - Olib - Premuda, zbog jake bure jutros nije isplovio prema Zadru, te je katamaran ostao na vezu na otoku Olibu. S obzirom na vremensku prognozu u agenciji Miatours očekuju da bi katamaranska linija mogla biti u prekidu i sutra. Trajekti Jadrolinije prema ostalim zadarskim otocima jutros su vozili prema plovidbenom redu.

ZAGREB - U idućih godinu i pol dana, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, važno je što bolje pripremiti se za članstvo kako bi Hrvatska izvukla što više dobrobiti, rečeno je danas na okruglom stolu "Nakon referenduma - što dalje?" kojega je u Hrvatskom saboru organizirao GONG. "Pristupanje EU nije jednokratan događaj nego dugotrajan proces transformacije društva, svojevrsna tiha revolucija", kazao je šef Delagacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Kako bi se Hrvatska što bolje pripremila za članstvo u EU, 1. srpnja 2013. godine, preporučio je hrvatskim građanima da se što bolje informiraju o EU. "Nitko vam neće doći kucati na vrata", kazao je poručivši studentima da traže prilike za stipendije i školovanje, poduzetnicima da istraže poslovne 'niše' i pripreme strategiju poslovanja, tvrtkama da se pritom koriste i iskustvima susjednih zemalja-članica, a vlastima da više novca izdavajaju za ljudske resurse i jačanje upravnih kapaciteta. Hrvatsku je pozvao na sudjelovanje u "oblikovanju EU politika", kao i na konstruktivnu politiku u regiji. Vandoren je izrazio uvjerenje da će se u idućem razdoblju riješiti i pitanje ugovora u brodogradnji, nastaviti s reformom pravosuđa i borbom protiv korupcije te do kraja riješiti posljedice rata. Posebno je naglasio važnost reguliranja popisa birača uoči izbora hrvatskih predstavnika za EU parlament i lokalnih izbora 2013.

ZAGREB - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba osigurao je mogućnost građanima kojima je potreban hitan smještaj u zimskim uvjetima da se jave Zavodu za socijalnu skrb kako bi dobili svoje mjesto u prenoćištu Crvenog križa u Kosnici ili Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, priopćeno je danas iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Smještajni kapacitet prenoćišta Crvenog križa u Kosnici je 140 ležajeva, a svima kojima je potrebna pomoć ili poznaju osobu kojoj je potrebna mogu se obratiti socijalnoj službi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Selska cesta 165, pozivom na telefonski broj 01 366 88 24 kao i na dežurne brojeve Zavoda za socijalnu skrb u gradu Zagrebu. Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže beskućnicima kroz projekt »Skrb za beskućnike« više od osam godina, a objekt za tu namjenu sa smještajnim kapacitetom od 40 ležajeva nalazi se u Rakitju (Zagrebačka bb). Korisnicima su besplatno osigurane usluge stručne pomoći i savjetovanja, stanovanje, tri obroka dnevno i materijalna pomoć. Trenutno se na smještaju nalaze 43 korisnika, a iz Caritasa ističu da su, ukoliko se za to ukaže potreba, u mogućnosti na toj lokaciji osigurati još nekoliko ležajeva.

ZAGREB - Napuštena industrijska postrojenja mogu predstavljati vrijednu industrijsku baštinu velike tehničke, kulturne i društvene vrijednosti, a zadatak je arhitekta da osmisli na koji način u te vrijednosti ugraditi i trajnu arhitektonsku vrijednost, rečeno je na danas održanom stručnom kolokviju u prostorima Društva arhitekata Zagreba (DAZ) vezanom uz međunarodni anketni natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje napuštene industrijske lokacije 'Blok Badel' u Zagrebu, raspisan u siječnju ove godine. Riječ je o gradskom bloku omeđenom Vlaškom ulicom, Kvaternikovim trgom, Martićevom i Derenčinovom ulicom, jedinom u tom dijelu grada koji još nije dovršen i koji nema jasno određenu urbanu strukturu i namjenu. Natječaj raspisan 10. siječnja rezultat je višegodišnje suradnje DAZ-a i Grada Zagreba, koji je većinski vlasnik prostora 'Bloka Badel', u kojemu je grad vidio priliku za samopromociju u međunarodnim okvirima, a čija bi realizacija trebala "predstavljati dovršetak nečega što je grad započeo još 80-tih godina prošloga stoljeća", kazala je Irena Matković iz Gradskog ureda za strateško planiranje i razvoj grada Zagreba na predstavljanju.

KARLOVAC - Na zahtjev Karlovačke županije pojačane su aktivnosti Crvenoga križa i Centra za socijalnu skrb radi starijih, nemoćnih i socijalno ugroženih stanovniika, koje će se češće obilaziti i pomagati, zaključak je Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije, koji je danas održao sjednicu na zahtjev župana Ivana Vučića. Stožer nalaže gradonačelnicima i načelnicima općina da karlovački ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) svaki dan izvješćuju o stanju na svojem području, a on će ta izvješća sjediniti i poslati Karlovačkoj županiji dok budu trajale snježne nepogode. Načelnik stožera Josip Šafar pozvao je građane da se brinu o svojoj sigurnosti i da jedni drugima pružaju susjedsku pomoć kako se ne bi tko smrznuo kao prošle subote 78-godišnjak u Hrvatskome Blagaju. Budući da su prohodne ceste do svih škola, zasad se ne razmišlja o prekidanju nastave nigdje u Karlovačkoj županiji, rekao je Šafar. Pročelnik karlovačkoga područnog ureda DUZS-a Martin Barić izjavio je da stanje na terenu nije alarmantno i da su prometnice, uz manje teškoće na području Vojnića i Žumberka, vrlo dobro očišćene, a sve su hitne službe, ljudstvo i tehnika u pripravnosti te na terenu trenutačno nema kritičnih situacija.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sastala se danas u Banskim dvorima s Alexisom Goosdeelom, šefom Odjela za REITOX i međunarodnu suradnju pri Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), te su oboje izrazili zadovoljstvo radom vladinim Ureda za suzbijanje zlouporaba droga, priopćeno je iz Vlade. Sastanku je nazočio i Dubravko Klarić, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Opačić je istaknula zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te najavila donošenje još nekih akata do sredine ove godine u cilju daljnjeg usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije. Izrazila je i zadovoljstvo radom Ureda za suzbijanje zlouporabe droga te iznijela namjeru o proširenju aktivnosti i osnivanju vladinog povjerenstva koje bi se bavilo ovisnostima u širem smislu. Istraživanje o zlouporabi sredstava ovisnosti u općoj populaciji Hrvatske pomoglo nam je da vidimo stvarno stanje u pogledu ovisnosti, a proširenje na druge aktivnosti nam je od velike društvene važnosti, rekla je potpredsjednica vlade. Istaknula je i potrebu jačanja edukacije među djecom kao jednog od najboljih elemenata prevencije ovisnosti. Šef Odjela za REITOX (europske informacijske mreže o drogama i ovisnosti o drogama) i međunarodnu suradnju EMCDDA Alexis Goosdel također je istaknuo zadovoljstvo radom Ureda za suzbijanje droga Vlade RH te dodao da je Hrvatska spremna postati punopravnom članicom EMCDDA.

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader opovrgnuo je danas sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti te primio mito od vlasnika Diokija Roberta Ježića, a po izlasku s ispitivanja u USKOK-u nije želio prokomentirati očekuje li novu optužnicu. "Ništa ne očekujem", kazao je Sanader upitan očekuje li još jednu USKOK-ovu optužnicu za nezakonitosti počinjene u vrijeme dok je bio prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je opovrgnuo "sve navode naloga o provedbi istrage protiv njega i ukazao na određene nelogičnosti". Pritom nije željela reći o kojim je nelogičnostima riječ, ističući da o tome ne može razgovarati s novinarima jer joj to brani Zakon o kaznenom postupku. "Za vas novinare to ne vrijedi pa onda nabavite daljnje informacije", dodala je. Ni Sanader, koji se u USKOK-u zadržao nešto manje od sat vremena, nije želio govoriti o navodnim nelogičnostima, ističući da je o svemu "dovoljno detaljno" govorio u USKOK-u. Njega se u istrazi slučaja Dioki sumnjiči da je zajedno s Ježićem, bivšim predsjednikom uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna. Mravak je osumnjičen i da je tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Drago Prgomet optužio je danas vodstvo HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor da su krivi jer je ta stranka loša oporba. "Vodstvo HDZ-a krivo je zbog toga što je HDZ loša oporba, jer umjesto svakodnevnih reakcija na poteze aktualne vlasti HDZ se bavi sam sobom", rekao je na konferenciji za novinare Prgomet. "Jadranka Kosor je predsjednica, a najveća odgovornost leži na onome tko je opoziciji predsjednik", rekao je Prgomet dodavši kako je jasno definirano tko vodi HDZ i tko određuje političke smjernice rada HDZ-a. Umjesto da HDZ upućuje kritike Vladi, izbacuje članove koji su kritični prema stranci, a umjesto prijedloga projekata usvajaju se odluke kojima se onemogućava svaki demokratski istup i brani korištenje prostora stranke za predstavljanje programa kandidata, rekao je Prgomet. Upitan o krivnji zamjenika predsjednice stranke Darka Milinovića za stanje u stranci, obzirom da je izjavio kako je za sklapanju koalicije sa Željkom Kerumom saznao dva sata prije tog čina, Prgomet je uzvratio da to na žalost samo govori o stanju unutar vodstva HDZ-a i potvrđuje potrebu odlaska aktualnog vodstva i dolaska novih ljudi na čelo stranke.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas predstavnike Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara koji su mu u znak zahvale na svesrdnoj potpori uručili Veliku plaketu, izvijestio je Grad Zagreb. "Na prošloj Skupštini udruge, odlučili smo vam se zahvaliti na petogodišnjoj suradnji i potpori. Plaketa koju vam danas predajemo, posebno je priznanje koje još nikome nismo dali", rekao je predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, zahvalivši gradonačelniku Bandiću i Gradu Zagrebu na pomoći i preporukama koje kontinuirano dobivaju preko Odjela za branitelje, prvoga takvog odjela u Hrvatskoj. Branitelji su gradonačelniku predstavili svoje projekte, naglasivši da im je konačni cilj potpuno samofinanciranje.

ČAKOVEC - Na Općinskome sudu u Čakovcu počelo je suđenje saborskome zastupniku SDP-a i načelniku goričanske općine Mariju Mohariću, optuženom za kazneno djelo protiv službene dužnosti i za nesavjesni rad u službi. Moharić je izjavio kako se ne osjeća kriv. Tereti ga se da je kao načelnik općine 2006., ispod tržišne cijene i bez procjene Porezne uprave prodao općinski stan, čime je općinu oštetio za 200 tisuća kuna, te da je od 1. listopada 2005. do 1. kolovoza 2006., bez odluke Općinskoga vijeća, nekim zaposlenicima općinske uprave podijelio novčane stimulacije, čime je općinu oštetio za oko 100.000 tisuća kuna. Sljedeće ročište najavljeno je za 6. ožujka, a najavljeno je 20 svjedoka optužbe i obrane, od negdašnjih članova Općinskoga poglavarstva i građevinskog vještaka do bračnog para koji je 2006. godine kupio sporni stan. Mario Moharić bio je načelnik općine od 2001. do 2002. te od 2005. do danas.

ZAGREB - Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH) izvijestila je kako je nedavno Ministarstvo finacija putem ovrha na plaće i mirovine članova te udruge, hrvatskih ratnih vojnih invalida, naplaćen porez za kupnju automobila koji su kupili u razdoblju od 1997. do 1999. godine, kada su imali pravo na povlašteni uvoz automobila. Predsjednica udruge Slavica Hruškar na današnjoj konferenciji za novinare rekla je da je Ministarstvo finacija te ovrhe provelo navodno primjenjujući zakon iz 2002. godine, a prema kojem se te povlastice ukidaju, dodavši da je riječ o iznosima od 5 do 15 tisuća kuna. "Riječ je o desetak slučajeva a vjerojatno će ih biti još jer je u petak isplata mirovina", naglasila je Hruškar. Istaknula je da joj u ministarstvu nitko nije mogao dati suvislo obrazloženje o tim ovrhama, osim jednog referenta koji je rekao da je riječ o primjeni zakona iz 2002 godine. Dodala je da u tom ministarstvu očito nemaju bazu podataka tko je i kako platio porez na uvoz automobila, iako te baze postoje u MUP-u i autokućama. "Obratili smo se i Ministarstvu branitelja zbog ovog problema, no nismo još dobili nikakav odgovor", kazala je Hruškar.

ZAGREB - Trojici policajaca dobitnika nagrade Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i poštenja "Ponos Hrvatske" - Mariju Stipetiću, Damiru Begoviću i Nikoli Škulecu, koji su su svojom hrabrošću i požrtvovnošću lani spasili dvoje ljudi, dodijeljene su i nagrade ministra unutarnjih poslova za požrtvovnost u radu i doprinos ugledu službe. Ministar Ranko Ostojić izrazio je poštovanje i zahvalnost za njihova plemenita djela kojima se vraća čast i ugled policijskoj službi te je ustvrdio kako se mnogi moraju ugledati na njih, priopćeno je na MUP-ovoj internetskoj stranici. Mario Stipetić iz postaje granične policije u Maljevcu nagrađen je jer je 26. lipnja prošle godine, kao pripravnik, spasio 23-godišnjakinju stradalu u prometnoj nesreći u Ogulinu. Dvojica policajaca iz Dugog Sela - Damir Begović i Nikola Škulec 24. veljače prošle godine spasili su 42-godišnjaka koji je, nakon svađe sa suprugom, popio tablete i alkohol te odlutao u nepoznato.

ZAGREB - U sklopu svoje najveće turneje dosad, američka pop zvijezda Madonna 11. lipnja, na vrhuncu tridesetogodišnje karijere, dolazi i u Hrvatsku, na maksimirski stadion u Zagrebu, što je na toj turneji njezin jedini koncert u regiji, potvrdila je hrvatska promoterska tvrtka Adria Entertainment. Zagrebački koncert najavljen je kao četvrta postaja turneje "Madonna World Tour 2012", koja počinje 29. svibnja u Tel Avivu. Madonna u Zagreb stiže nakon Abu Dhabija i Istanbula, a nakon što će nastupiti pred hrvatskim obožavateljima, odlazi u Milano, Firencu i Barcelonu. Riječ je o devetoj Madonninoj turneji, od "Virgin Tour" iz 1985. i prvoj nakon "Sticky & Sweet" iz 2008., koju je pratilo oko 3,5 milijuna ljudi u 32 države. Osim po zaradi od 408 milijuna dolara, ta turneja zapamćena je po njezinoj javnoj kritici republikanskih kandidata za američkog predsjednika. Na ovogodišnjoj turneji nastupat će u arenama, na stadionima i posebnim mjestima na otvorenom poput povijesne lokacije Plains of Abraham u Quebecu, te u Južnoj Americi i Australiji, gdje nije nastupala skoro dvadeset godina.

PULA - "Čorba od kanarinca", redatelja Maria Kovača, hrvatsku će praizvedbu imati sutra, a premijeru u četvrtak, 9. veljače, u Istarskome narodnom kazalištu u Puli, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Po riječima ravnateljice tog kazališta Gordane Jeromela-Kaić, riječ je o dramskome tekstu Miloša Radovića, prvi put izvedenom 1999. godine u Beogradu, a predstava je 2004. na engleskom jeziku izvedena u New Yorku. "Emotivna je to predstava koja govori o braku koji je mnogim naraštajima prije bio smisao života, a danas je jedna od mogućih opcija zajedničkog suživota", rekla je ravnateljica Gordana Jeromela-Kaić. Redatelj Mario Kovač istaknuo je kako je zapravo riječ o dramskome tekstu koji je pisan po mjeri glumca, a donosi jednostavnu priču o ljubavno-bračnim problemima koja, kako je rekao, "ni u jednom trenutku ne pada u klišeizirane teme ili površne obrade odnosa dvoje glavnih likova".

ZAGREB - Komedija "Gostioničarka Mirandolina" talijanskog komediografa Carla Goldonija u režiji Saše Broz bit će 15. veljače premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Popularna predstava koja se bavi vječnom temom muške zaluđenosti prelijepom ženom, ostvarena je u koprodukciji HNK Zagreb i HNK Zadar, gdje je premijerno izvedena 20. listopada 2011. Kako se navodi u najavi predstave, briljantna komedija velikog talijanskog dramatičara Goldonija priča je o vedroj i inteligentnoj gostioničarki Mirandolini koju opsjedaju razni prosci. U komičnim situacijama Mirandolina vješto izbjegava bračne ponude tajeći sve do samoga kraja kome će pripasti njezino srce. "Mediteransko ozračje, duhoviti dijalozi i nepredvidive situacije obilježja su ove suptilne studije karaktera", ističe se.

ZAGREB - "Zelena čistka" - Jedan dan za čist okoliš, naziv je jedinstvene ekološke akcije kojom se Hrvatska 21. travnja pridružuje globalnom ekološkom pokretu "Let's do it - World cleanup 2012.", koji se provodi u 82 zemlje diljem svijeta s nakanom uključivanja najvećeg broja volontera u veliku akciju čišćenja odbačenog otpada u okolišu. Organizator akcije je udruga Žmergo iz Opatije, a provodit će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu. Predsjednica udruge Žmergo, Ana Golja, naglasila je kako će radi čišćenja što većeg broja odlagališta odbačenog otpada biti potrebno napraviti njihovo detaljno kartiranje, koje će precizno locirati pojedina odlagališta. Pozvala je građane da kartiraju divlja odlagališta otpada diljem Hrvatske, da označe putem pametnih telefona, GPS-a i fotoaparata kritične točke i tako pomognu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙