FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska među "umjerenim inovatorima"

Autor: svuk
BRUXELLES, 7. veljače 2012.(Hina) - Hrvatska spada u treću od četiri skupine zemalja po rezultatima u području istraživanja i inovacija, objavila je u utorak Europska komisija u izviješću za 2011. godinu.

Europska komisija je objavila godišnju tablicu o rezultatima u području inovacija za 27 zemalja članica Europske unije te za Hrvaatsku, Srbiju, Makedoniju, Tursku, Island, Norvešku i Švicarsku.

Zemlje u kojima se prate rezultati u istraživanju i inovacijama podijeljene su u četri kategorije: inovacijski predvodnici, inovacijski sljedbenici, umjereni inovatori i skromni inovatori.

U prvoj skupini inovacijskih predvodnika s rezultatima daleko iznad europskog prosjeka su Švedska, Danska, Njemačka i Finska. Druga skupina, inovacijskih sljedbenika s rezultatima oko europskog prosjeka uključuje Belgiju, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Austriju, Luksemburg, Irsku, Francusku, Sloveniju, Cipar i Estoniju.

Među umjerene inovatore, čiji su rezultati ispod europskog prosjeka spadaju Hrvatska, Italija, Portugal, Češka, Španjolska, Mađarska, Grčka, Malta, Slovačka, Poljska, Srbija.

U zadnjoj najslabijoj skupini s rezultatima daleko ispod europskog prosjeka su Rumunjska, Litva, Bugarska, Latvija, Turska, Makedonija.

Švicarska ima najbolje rezultate od svih praćenih zemalja, a unutar EU-a najbolja je Švedska.

Prema ocjeni Europske komisije Hrvatska je relativno dobra u ljudskim resursima, financiranju i potpori te po učinku inovacija na ekonomiju. Relativne slabosti su u sustavu istraživanja.

(Hina) xsv ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙