FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snijeg i dalje otežava normalizaciju života u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. veljače 2012.(Hina) - Snježna nepogoda i val hladnoće i u ponedjeljak otežavaju stanje u Bosni i Hercegovini, no u većini naseljenih mjesta i na najvažnijim prometnicama osigurana je barem najosnovnija prohodnost, a za sada nema većih poteškoća u opskrbi električnom energijom i plinom.

U Sarajevu se u prijepodnevnim satima promet odvija otežano i to i dalje uglavnom samo po najvažnijim gradskim ulicama jer su sporedne i dalje blokirane snijegom višim od metra.

Gradski promet djelomice je u funkciji, a iz gradskog prometnog poduzeća javljeno je kako za sada nije moguće osposobiti tramvajski promet.

Tijekom noći i u jutarnjim satima deblokiran je i dio sela u istočnoj Bosni koja su bila odsječena od svijeta još od petka, no do nekih mjesta pomoć u hrani i lijekovima se i dalje dostavlja isključivo helikopterima, a na taj se način evakuiraju i bolesni.

Helikopterima EUFOR-a i oružanih snaga BiH obavlja se i prijevoz pacijenata koji trebaju dijalizu s područja Hercegovine, jer je nezabilježeni snijeg visine od 80 centimetara potpuno blokirao promet u Mostaru, čijoj je bolnici jedina veza sa svijetom improvizirani heliodrom.

Metorolozi su za ponedjeljak navečer i za utorak najavili novi val snježnih padalina i niskih temperatura pa se očekuje kako bi on samo u Sarajevu mogao donijeti novih tridesetak centimetara snijega.

Zbog takvih najava za cijeli tjedan je otkazana nastava u svim školama.

Padalinama se za sada raduju samo u zimskim turističkim središtima. Visina snijega na Jahorini trenutačno je nešto viša od metar i pol, a na Bjelašnici i dva metra.

"Mi smo vjerovatno jedini u državi koji ovaj snijeg ne proklinju nego mu se raduju. Čak nam je i ovo odgađanje škola u Federaciji BiH išlo na ruku, jer će biti više gostiju. Svi smještajni kapaciteti na Jahorini su raspodani do kraja veljače. Najviše je Hrvata, Srbijanaca, ali i Sarajlija", izjavio je u ponedjeljak banjalučkim "Nezavisnim novinama" Savo Kovač, predsjednik Turističke zajednice Istočno Sarajevo.

Na Jahorini zbog obilja snijega očekuju rekordnu sezonu kao i to da bi skijanja moglo biti sve do travnja.

Zbog obilja snijega skijališta na Bjelašnici proteklog su vikenda bila teško dostupna, no u tijeku je raščišćavanje prilaznih cesta i uređenje staza pa se očekuje da bi one ovog tjedna mogle biti u punom pogonu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙