FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton upozorava na opasnost od građanskog rata u Siriji

Autor: vrad
MUENCHEN, 4. veljače 2012. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u subotu na opasnost od građanskog rata u Siriji, pošto su Kina i Rusija u UN-ovu Vijeću sigurnosti odbacile rezoluciju kojom se osuđuje nasilje u toj zemlji.

Vrijeme je da Vijeće sigurnosti "odlučno djeluje" u vezi sa Sirijom, poručila je, priznavši da nije bilo moguće riješiti prijepore s Kinom i Rusijom.

"Što nam još treba da bismo odlučno djelovali u Vijeću sigurnosti?", upitala se. "Sada moramo djelovati" jer svakim danom raste opasnost od građanskog rata, dodala je.

Clinton je ocijenila da odluka o stavljanju veta na rezoluciju Vijeća sigurosti znači "preuzeti odgovornost za strahote koje se događaju u Siriji".

"Bez zajedničkog djelovanja s međunarodnom zajednicom bojim se da se na kraju sve ne završi građanskim ratom", kazala je.

No "ako se Asadov režim ozbiljno izloži pritisku... može se dogoditi tranzicija kakva trenutačno počinje u Jemenu".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti vojne intervencije u Siriji Clinton je rekla: "Ne, vojna intervencija je potpuno isključena. To smo jasno govorili od samog početka".

Osvrnuvši se na pregovore kako bi se pokušalo uvjeriti ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s kojim se u subotu sastala u Muenchenu, Clinton je kazala da je "do zadnjeg trenutka mislila kako postoji način da se otkloni zabrinutost koju su bili izrazili Rusi". Ali "to nije bilo moguće".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙