FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava novih prosvjeda u Egiptu

Autor: vrad
KAIRO, 3. veljače 2012. (Hina/AFP) - Egipćani se u petak ponovo spremaju na masovne prosvjede u Kairu kako bi zatražili odlazak vojne vlasti koju drže odgovornom za pogibiju više od 70 navijača i nekoliko pripadnika sigurnosnih snaga u Port Saidu.

Nesreća koja se u srijedu navečer dogodila na nogometnoj utakmici već je u četvrtak diljem zemlje potaknula prosvjede protiv pasivnosti sigurnosnih snaga koji su prerasli u sukob s policijom u kojemu su dvije osobe izgubile život, a više stotina je ozlijeđeno.

Prosvjednicima je upućen poziv da se u petak nakon podnevne molitve okupe ispred džamija i u povorci pođu prema parlamentu tražeći trenutačnu ostavku vojnog vijeća koje vlada zemljom nakon pada Hosnija Mubaraka prije gotovo godinu dana, po priopćenju 28 prodemokratskih organizacija.

Prosvjednici optužuju vijeće da loše vodi prijelazno razdoblje i drže ga odgovornim za sukobe koji su izbili na stadionu u Port Saidu nakon utakmice u kojoj je lokalni klub Al Masri porazio kairski Al Ahli, najuspješniju nogometnu momčad u Africi.

Stotine navijača Al Masrija ušle su na teren gađajući kamenjem i bocama navijače Al Ahlija. U sukobu su 74 osobe poginule, a stotine su ozlijeđene, što je jedna od najvećih nesreća u povijesti nogometa.

Egipćani koji optužuju redarstvene snage u Port Saidu da nisu poduzele nužne mjere kako bi spriječile krvoproliće, sve su nezadovoljniji vojnom vlašću koju smatraju odgovornom za povrede ljudskih prava i mjesecima traže završetak suđenja civilima na vojnim sudovima, reformu ministarstva unutarnjih poslova, građanske slobode i socijalnu pravednost.

Vrhovno vijeće oružanih snaga koje predvodi maršal Husein Tantavi, obvezao se u više navrata da će predati vlast civilima nakon predsjedničkih izbora sazvanih koncem lipnja.

Prosvjednici koji od četvrtka neprekidno prosvjeduju u središtu Kaira traže ubrzanje predaje vlasti a mnogi sumnjaju da će generali htjeti sačuvati neke povlastice i nakon predsjedničkih izbora.

"Najnoviji događaji će ubrzati proces prenošenja vlasti civilima", vjeruje politički analitičar Safvat Zajat koji misli da su ovi krvavi sukobi u Port Saidu "još više srozali ugled generala".

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙