FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Slišković: nad ženama u Vukovaru je počinjen ratni zločin

Autor: mkov
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Predsjednica udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Marija Slišković izjavila je večeras na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvarskoj kulturnoj zakladi kako je nezamislivo što su sve proživjele žene u Vukovaru nad kojima je počinjen ratni zločin iz mržnje.

Slišković je govoreći o prešućenim i nekažnjenim ratnim zločinima nad ženama Vukovara ocijenila kako se pitanje ovih zločina ne smije prešućivati zbog žrtava, ali i zločinaca. „Oni koji su te zločine počinili moraju se suočiti sa svojim zlodjelima“, rekla je dodavši kako će u protivnom zločinci misliti da su počinili nešto što nije kažnjivo.

Podsjetivši kako ih ni jedna državna institucija nije pozvala da sasluša njihove probleme, Slišković je pozvala da se javnom potporom i pismima DORH-u podupre njihova inicijativa za kažnjavanjem ratnoga zločina nad ženama.

Najavila je kako će o pitanjima silovanih i mučenih žena iz Vukovara upoznati i ministricu vanjskih poslova (Vesnu Pusić), koja bi, kako je rekla, trebala znati da se ovi zločini u Hrvatskoj prešućuju.

„Zatražili smo i primanje kod veleposlanika EU jer i Europska unija treba znati da se ovaj zločin u Hrvatskoj prešućuje“, rekla je dodavši kako će sa slučajem silovanih žena u Vukovaru upoznati i Milorada Pupovca.

Ocijenila je kako zasad njezina udruga dobro surađuje s DORH-om u Osijeku.

Odvjetnik žena silovanih u Vukovaru Željko Dumančić ustvrdio je kako će svjedoci tijekom istrage biti zaštićeni te dodao kako iskazi žena mogu pomoći u identifikaciji mjesta zločina i njegovih počinitelja.

Nije htio govoriti o imenima jer, kako je rekao, još ima ljudi protiv kojih bi se mogao voditi postupak, a danas rade u policiji ili nekim drugim državnim službama.

Voditelj Hrvatskoga informativnog centra (HIC) Ante Beljo upitao je zašto u Hrvatskoj nema progona ratnih zločinaca koji su zločine počinili nad Hrvatima te ustvrdio kako se postupci vode protiv Hrvata, koje optužuje Savo Štrbac, iza kojega stoje, kako je rekao, dvije srpske države.

Voditelj tribine Stjepan Šešelj je istaknuo kako su na večerašnju tribinu pozvani i predstavnici DORH-a, koji su se, kako je rekao, ispričali jer ne mogu doći. U poruci koju je pročitao, DORH ističe kako u ovom trenutku ne može davati nikakve izjave jer je istraga u tijeku te napominje kako je u kontaktu sa ženama iz Vukovara.

(Hina) xmkov yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙