FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskočka večer u Splitu-premijera filma "Uskočki boj za Klis"

Autor: Pejo Gašparović
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Tradicionalna kulturno-turistička i duhovna svečanost „Uskočka večer u Splitu“ održana je večeras mimohodom povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ ulicama u staroj gradskoj jezgri i Rivom, premijernom projekcijom dokumentarno-igranog filma „Uskočki boj za Klis“ i misom u svetištu Uskočke Gospe na Voćnom trgu.

Ova šesta po redu Uskočka večer u Splitu, koja je trajala više sati, organizirana je pod nazivom „Baštinski eho Klisa - tragovima slavne prošlosti“.

„Ovom svečanošću, a posebice projekcijom dokumentarno-igranog filma 'Uskočki boj za Klis' nastojimo pridonijeti razvoju kulturnog turizma što je važno u okolnostima uključivanja Hrvatske u Europsku uniju jer želimo sačuvati naš kulturni i nacionalni identitet“, izjavio je dopredsjednik povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ Sreten Mihovilović.

Premijerna projekcija filma „Uskočki boj za Klis“, koja je održana u punom splitskom Etnografskom muzeju, zapravo je snimljena prezentacija scenskog-dramskog spektakla rekonstrukcije povijesne bitke protiv tursko-osmanlijskih osvajača iz 1532. uprizorene pred više tisuća posjetitelja 30. srpnja 2011. godine na otvorenoj sceni Tvrđave Klis u sklopu istoimene kulturno-turističke manifestacije na Kliškoj tvrđavi.

Uoči projekcije pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Radoslav Bužančić je istaknuo kako su Klis i tvrđava od iznimne važnosti za hrvatsku kulturnu baštinu jer su ondje, kako je rekao, stolovali prvi hrvatski kraljevi počev od Trpimira.

Nazočnima su se obratili i ravnatelj Etnografskog muzeja Silvio Braica, splitsko-dalmatinski dožupan Visko Haladić te novinar i publicist Mladen Vuković. Oni su istaknuli kako je prošlogodišnje scensko-dramsko uprizorenje „Uskočkog boja za Klis“, na temelju kojeg je nastao i istoimeni dokumentarno-igrani film, prekretnica u tretiranju Klisa kao važnog turističkog odredišta. Govornici su posebice naglasili važnost što je moguće bržeg završetka izgradnje rezidencijalnog prostora na Kliškoj tvrđavi u kojem bi se primalo strane dužnosnike i diplomate.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙