FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na blagdan Sv. Blaža proslava 800. obljetnice župe Vodnjana

Autor: dspo
VODNJAN, 1. veljače 2012.(Hina) - Blagdan Sv. Blaža, zaštitnika grada Vodnjana koji se slavi u petak, 3. veljače, ove je godine posebice važan jer se slavi 800. obljetnica utemeljenja župe Vodnjana i 500. obljetnica smrti sv. Nikoloze Burse, čije se tijelo neraspadnuto čuva u vodnjanskoj crkvi, rekao je vodnjanski župnik Marijan Jelenić na današnjoj konferenciji za novinare u Vodnjanu.

Istaknuo je da je proslava te obljetnice velika čast i za Crkvu i za grad, a obvezuje na obnovu župnog zajedništva.

Župna crkva sv. Blaža podignuta je na mjestu bivše bazilike i najveća je u Istri, a njezin je zvonik visok 63 metra. Građena je od 1760. do 1800. godine prema modelu crkve sv. Petra u Veneciji. Ima deset oltara s relikvijama svetaca kojima su posvećeni. Crkvena zbirka u Vodnjanu jedna je od većih i bogatijih u Hrvatskoj zbirki umjetničkih djela, crkvenih predmeta, knjiga i rukopisa, s posebno velikim brojem relikvija svetaca. Iza oltara leže sačuvana tijela (mumije) sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Burse te dijelovi tijela rimskog časnika sv. Sebastijana, carigradske mučenice sv. Barbare i pokornice sv. Marije Egipatske. Tijela su posve očuvana, a nisu balzamirana niti hermetički zatvorena. Nikoloza Bursa, poglavarica benediktinskog samostana sv. Servola u blizini Venecije molitvom je i znakom križa liječila bolesnike.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, koji je rekao da je Vodnjan bogat sakralnom baštinom, o čemu svjedoče bogati arheološki nalazi, crkve i arhitektura na tom području. Dodao je kako Vodnjan ima velike mogućnosti za razvoj sakralnog turizma.

S tim u vezi, najavio je veliki znanstveni skup koji će se održati u travnju te okrugli stol o temi "Crkva i turizam" i dokumentarni film o radovima na relikvijama i svetim tijelima.

(Hina) xdspo/xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙