FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sigurnost u primorsko-goranskoj PU na zadovoljavajućoj razini

Autor: dsil
RIJEKA, 1. veljače 2012. (Hina) - Načelnik primorsko-goranske Policijske uprave Tomislav Dizdar ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci, govoreći o kriminalu i aktivnostima policije na području te Policijske uprave u 2011. godini, da je sigurnost na zadovoljavajućoj razini.

Visoki stupanj sigurnosti u toj Policijskoj upravi je zadržan, istaknuo je Dizdar i dodao da je prošle godine razriješeno 70 posto kažnjivih djela.

Povećanje broja kažnjivih djela vezanih uz imovinske delikte bilo je očekivano zbog općeg stanja u društvu te je policija predvidjela to povećanje, rekao je načelnik Dizdar.

Istaknuo je da su strateški prioriteti primorsko-goranske Policijske uprave i dalje smanjenje maloljetničke delinkvencije, gospodarskoga kriminala i zloporabe droga. Govoreći o kriminalu vezanom uz droge, Dizdar je istaknuo kako Rijeka nije središte njihove zloporabe te je dodao da se policija "pojačano bavi sprječavanjem dopreme droge na to područje", zbog čega je i manje kažnjivih djela vezanih uz drogu.

Tijekom 2011. godine na području te Policijske uprave bilo je 5214 kažnjivih djela, što je porast od tri posto u odnosu prema 2010. godini. Počinjena je šteta od 256,9 milijuna kuna, što je 21,5 posto manje nego godinu dana prije.

Broj kažnjivih djela vezanih uz imovinske delikte povećao se za 10 posto, a najviše je bilo provalnih krađa. Razbojstava, koja se najviše odnose na prepade na ulici, bilo je 59, a to je gotovo dvostruko više nego 2010.

U 2011. zbilo se sedam ubojstava, od kojih su tri razriješena, a počinitelji su uhićeni. Broj kažnjivih djela u kojima su počinitelji maloljetni delinkventi povećao se za 28,9 posto, a bilo ih je u 2011. godini 397.

Kažnjivih djela vezanih uz gospodarski kriminal bilo je 439, što je 9,8 posto više nego 2010. godini, a šteta je 222,5 milijuna i veća je nego godinu prije za 25,5 posto. Stopa razriješenosti tih kažnjivih djela je 98,4 posto, a najviše je pronevjera. Organizirani kriminal ostao je na istoj razini kao 2010., a najviše kažnjivih djela odnosi se na krivotvorenje novca i nezakonito prebacivanje osoba preko državne granice.

Kazneno prijavljene zloporabe droga bilo je manje za 11 posto u odnosu prema 2010., a zaplijenjeno je 18,2 kilograma marihuane, 825 grama heroina, 380 grama kokaina te manje količine ostalih droga. Prometnih nesreća bilo je 3672, ili tri posto manje nego 2010., a u njima su poginule 34 osobe.

Granične prijelaze na području primorsko-goranske Policijske uprave u oba je smjera prešlo 11,55 milijuna osoba, što je povećanje od 7,9 posto. Pri pokušaju nezakonitog prijelaza granice zaustavljeno je 177 osoba, među kojima je polovica iz Afganistana.

Ta je Policijska uprava lani primila 86 predstavki građana. Neke su još u obradi, a većina obrađenih ocijenjena je neutemeljenim, priopćeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

(Hina) xdsil ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙