FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovne operacije u liječenju raka dojke česte

Autor: spuc
NEW YORK, 1. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američko istraživanje pokazuje da jedna od četiri žene koje su operirale rak dojke bude ponovno podvrgnuta operativnom zahvatu zbog toga što kirurzi zaključe da su u prvom zahvatu odstranili premali dio tkiva, a kod oko osam do devet posto žena koje su prvotno bile podvrgnute parcijalnoj operaciji dojke na kraju se ipak novim zahvatom odstrani čitava dojka.

"Mislim da nije sjajno izvrgnuti pacijenticu operaciji a onda u 30 do 40 posto slučajeva kazati: zamislite, moramo ovo ponoviti", kaže Laurence McCahill iz Saint Mary's Health Care u Grand Rapids u Michiganu koja je radila na istraživanju objavljenom u časopisu JAMA. "Mislim da je to ipak previše... Iz mnogo razloga ponovna operacija teško pada mnogima. To je za pacijentice teško i iz psiholoških razloga i iz fizičkih i iz ekonomskih", kaže McCahill.

Njezin je tim proučavao oko 2.200 žena koje su u razdoblju između 2003. i 2008. godine u četiri različite bolnice operirale rak dojke parcijalnom mastektomijom odnosno odstranjenjem tumora s dijelom dojke. U tom zahvatu operater nastoji ukloniti samo tumor uz što manje okolnog tkiva kako bi se dojka sačuvala u najvećoj mogućoj mjeri.

No u 23 posto slučajeva kirurzi su na temelju laboratorijskih rezultata zaključili da je prvim zahvatom odstranjen nedovoljni dio tkiva te je zahvat ponovljen.

Znanstvenici ističu da kirurg u operaciju dojke ne smije ulaziti s ciljem da se ponovna operacija izbjegne pod svaku cijenu jer bi ih to možda vodilo u odluku da u startu odstrane preveliki dio dojke ili bi izbjegavali operirati žene kojima je ponovni zahvat potreban. Rezultati istraživanja možda znače i da su neki od ponovnih zahvata nepotrebni, kažu znanstvenici.

Istraživanjem nije utvrđeno koji je bio povod kirurzima u svakom pojedinačnom slučaju da se odluče na ponovnu operaciju a nisu mogli ni utvrditi da li je ponovna operacija smanjila rizik ponovne pojave raka dojke.

No utvrdili su i da se broj ponovnih operacije razlikuje od kirurga do kirurga te da se neki nisu nikad odlučili za ponovnu operaciju a neki u čak 70 posto slučajeva.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙