FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Kontroverzni osnivač WikiLeaksa Julian Assange će u animiranoj tv-komediji Simpsoni posuditi glas liku novog susjeda, kojeg će obitelji Simpson upoznati pošto se preseli iz svog imaginarnog grada Springfielda. Assangeova kratka gostujuća uloga moći će se u SAD-u vidjeti 19. veljače, kada će se obilježiti 500. po redu epizoda popularne animirane serije, izjavila je Antonia Coffman, glasnogovornica showa koji se prikazuje na američkoj televiziji Fox. U toj epizodi obitelj Simpson - Homer, Marge, Bart, Lisa, Maggie i njihovi kućni ljubimci - odlaze iz dotadašnjeg doma u Springfieldu i sele se u prilično izolirano područje u kojemu im je prvi susjed Assange, koji glas posuđuje liku koji utjelovljuje njega.

SANTIAGO

Čileanska policija traži kradljivce pet tona tisućljetnog leda, izvađena iz ledenjaka u Patagoniji, na krajnjem jugu zemlje, objavio je u ponedjeljak sudski izvor kojega citira tisak. Javna institucija za šume Conaf podnijela je tužbu u petak "nakon što je uočena jedna tvrtka kako vadi tisućljetni led" iz ledenjaka Jorge Montt u Campo de Hielo Sur, objasnio je lokalni tužitelj Jose Moris. Vozač hladnjače koja je prevozila led uočen je i policija ga je uhitila u petak navečer u gradu Cochraneu, 2000 km južno od Santiaga. "Ocijenjeno je da se načelno radi o običnoj krađi, s obzirom na količinu leda. Govori se o tržišnoj vrijednosti od tri milijuna pesosa (6200 dolara)", istaknuo je tužitelj, ali bi presuda mogla biti donesena za "delikt protiv kulturne baštine". Potraga za ostalim osumnjičenima nastavljena je, a među njima je i navodni naručitelj koji stanuje u Santiagu.

KABUL

Nijemci su u ponedjeljak vratili Afganistanu 2000 godina staru skulpturu iz predislamskog razdoblja, ukradenu tijekom afganistanskoga građanskog rata, što daje nadu Afganistancima da bi se i ostala pokradena kulturna dobra uskoro mogla vratiti u zemlju. Skulpturu izrađenu od vapnenca čini osam likova visine 30 cm, od kojih jednom nedostaje torzo, a ostalima nos. Skulptura iz 2. stoljeća podsjetnik je na bogatu klasičnu prošlost Afganistana, na koju su utjecale kulture raznih naroda, s obzirom na prometan geografski položaj zemlje u Aziji. S obzirom na to da su glave likova okrenute ulijevo, pretpostavlja se da je riječ o kipićima koji predstavljaju publiku koja gleda prema Budi na njegovu tronu u drevnom kraljevstvu Gandari, koje se prostiralo duž Afganistana i Pakistana, stoji u priopćenju afganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

CHICAGO

Camilla Williams, prva crnkinja koja je nastupala u velikoj opernoj kući u Sjedinjenim Državama umrla je u 92. godini, objavili su njezini bliski suradnici. "Mogu vam potvrditi da je umrla u svome domu zbog komplikacija povezanih s rakom od kojeg je bolovala", rekao je Alan Barker, glasnogovornik Jacobsove glazbene škole na sveučilištu u Indiani, gdje je diva dvadeset godina radila kao glazbeni pedagog. Camilla Williams, rođena u Virginiji, na istoku SAD-a, počela je pjevati u crkvi još kao dijete a nakon završetka glazbene škole nastupala je s Philadelphijskim orkestrom. Proslavila se nastupom u naslovnoj ulozi Puccinijeve Madame Butterfly s Newyorškom gradskom operom 1946. Međunarodnu karijeru počela je 1950. G. 1963. pjeva na glasovitom skupu u američkoj prijestolnici na kojemu je Martin Luther King održao svoj govor "Sanjam".

WASHINGTON

Više od 40 godina nakon što je savezna vlada donijela zakone o pravednom stanovanju a velika seoba crnaca s Juga počela jenjavati, stambena segregacija u američkim gradovima znatno je smanjena, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak. Proučavanje rezultata popisa stanovništva dvojice profesora ekonomije s Instituta Manhattan, konzervativne istraživačke ustanove, pokazalo je da su gradovi u SAD-u više rasno integrirani nego u bilo koje vrijeme od 1910., da su potpuno bjelačke enklave "praktično izumrle", te da se crnačka urbana geta osipaju iako još uvijek postoje, navodi dnevnik New York Times u online izdanju. Priljev imigranata i obnova crnačkih četvrti pridonijeli su promjeni, ali je još veću ulogu odigrala selidba crnaca u predgrađa, navodi se u studiji.

BATON ROUGE

Ljudi koji žele izgubiti na težini zaklinju se u razne precizne režime prehrane koji im određuju točne omjere masnoća, ugljikohidrata i bjelančevina, ali čini se da je u mršavljenju sasvim nevažno odakle kalorije dolaze, samo da ih je manje, vidi se iz novoobjavljene američke studije. Istraživači koji su svoje zaključke objavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition kažu kako nema razlike u gubitku težine ili smanjenju masnoga tkiva između četiriju dijeta koje se baziraju na različitim omjerima bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća. "Glavni faktor gubitka težine bilo je pridržavanje dijete. Oni sudionici koji su se pridržavali gubili su više od onih koji nisu", kaže George Bray iz biomedicinskog istraživačkog centra Pennington iz Baton Rougea u Louisiani.

LONDON

Članovi britanskoga benda Happy Mondays objavili su u ponedjeljak kako će se u svibnju ponovno okupiti, potvrdila je njihova prateća pjevačica Rowetta Satchell. Tako će Happy Mondays slijediti primjer drugih mančesterskih rokera, The Stone Rosesa koji su se opet okupili u listopadu. Autore hitova poput Step On i Kinky Afro tijesno povezuju s rave kulturom kraja osamdesetih i početka devedesetih. Raspali su se prije gotovo dvadeset godina, a vraćali su se nekoliko puta u raznim postavama. No kad se 2012. ponovno okupe, učinit će to prvi put od s originalnom postavom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙