FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija pristala na moskovske razgovore, a oporba protiv

Autor: vmrs
KAIRO, 30. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Sirijske su vlasti u ponedjeljak pristale na razgovore u Moskvi uz rusko posredovanje, ali sirijska oporba tvrdi da poziv nije dobila, ali da bi ga u svakom slučaju odbila.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su sirijske vlasti pristale na razgovore te izrazilo nadu da će i oporba u njima sudjelovati.

Moskva je stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ima pravo veta, a ponudila se za domaćina razgovora kojima bi trebalo prekinuti krvoproliće koje traje već deset mjeseci jer oporba traži odlazak predsjednika Bašara al-Asada.

"Mi službeno nismo primili takvu ponudu, ali mislim da je, ako i postoji, ona samo pokušaj da se utječe na Vijeće sigurnosti. Ali jasno kažem da se naše mišljenje nije promijenilo te da nema dijaloga s (predsjednikom Bašarom al-Asadom), rekao je Abdel Baset Seda, član izvršnoga odbora Sirijskoga nacionalnog vijeća.

U utorak će se u Vijeću sigurnosti održati rasprava o prijedlogu rezolucije o Siriji, koju je podnio Maroko u ime Arapske lige, a podupiru je zapadne zemlje. Rusija i Kina se protive nekim njezinim dijelovima. U raspravi će sigurno sudjelovati glavni tajnik Lige Nabil Elarbi, te francuski i britanski šefovi diplomacija Alain Juppe i William Hague.

Rezolucija poziva na međunarodnu potporu planu izlaska iz krize za koji se zauzima Arapska liga, a predviđa prekid nasilja i prijenos ovlasti sa sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na njegova potpredsjednika prije početka pregovora.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙