FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearni inspektori stigli u Iran

Autor: brad
TEHERAN, 29. siječnja 2012. (Hina/Reuters/AFP) - Nuklearni inspektori UN-a stigli su u nedjelju u Teheran, predvođeni svojim šefom, Belgijancem Hermanom Nackaertzom, u misiju kojoj je cilj riješiti ono što Agencija UN-a za nuklearnu energiju (IAEA) naziva "sumnjivim pitanjima" iranskog nuklearnog programa.

Čelnik izaslanstva IAEA kazao je uoči polaska u trodnevni posjet Teheranu kako poziva Iran da započne dijalog.

"Nestrpljivi smo da započenemo dijalog, dijalog koji je trebao biti pokrenut puno ranije", rekao je Nackaertz u subotu novinarima u zračnoj luci u Beču.

IAEA se posebice nada da će Iran s inspektorima razgovarati o "mogućoj vojnoj dimenziji" svog nuklearnog programa, dodao je šef UN-ove nuklearne agencije.

Iran je već duže vremena u sukobu s međunarodnom zajednicom oko razvijanja svog nuklearnog programa za koji tvrdi da je riječ o razvijanju nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe, za razliku od brojnih zemalja međunarodne zajednice koje sumnjaju u to da je riječ samo o mirnodopskim razlozima za aktivnosti na obogaćivanju urana.

Kako je javila iranska službena agencija IRNA, Nackaers, koji je na čelu ekipe od šest inspektora, trebao bi tijekom trodnevna boravka razgovarati s iranskim dužnosnicima. Po javljanju agencije, inspektori bi trebali posjetiti vjerojatno mjesto Fardo, na jugozapadu zemlje, gdje se nalazi druga tvornica za obogaćivanje urana u Iranu.

IRNA nije navela druge detalje vezane uz ekipu inspektora UN-a, no diplomati u Beču kazali su da će se u njenu sastavu vjerojatno naći i direktorica agencije za pravne poslove, Amerikanka Peri Lynne Johnson.

Iranska agencija u nedjelju je navela kako je ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, koji je trenutno u posjetu Adis Abebi, rekao da je "optimist" vezano uz dolazak izaslanstva IAEA.

Do novog posjeta inspektora IAEA dolazi nakon što je u izvješću o posjetu inspektora u studenome 2011. rečeno kako postoji "moguća vojna dimenzija" iračkog nuklearnog programa.

Tenzije između Irana i Europske unije pojačale su se ovog mjeseca nakon nametanja najtvrđih sankcija do sada u kampanji pokušaja da se Teheran natjera na ustupke. Poduzete mjere izravno ciljaju na sposobnost druge najveće među zemljama proizvođačima nafte (OPEC) za izvoz sirove nafte.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙