FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz osuđuje novo nasilje u Siriji i poziva UN

Autor: brad
PARIZ, 29. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Francuska "snažno osuđuje dramatično intenziviranje nasilja u Siriji", koje je izazvalo suspenziju rada arapskih promatrača u toj zemlji i traži "brz sporazum" u Ujedinjenim narodima, priopćilo je u subotu francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Oni koji su odgovorni za ove barbarske akcije trebaju odgovarati za svoj zločin", kazao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero osudivši "surovu represiju sirijskog režima, posebice masivne vojne operacije protiv pobunjenih četvrti u više gradova".

"Francuska poziva međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za zaštitu sirijskih civila, prvenstveno kroz Vijeće sigurnosti", dodao je glasnogovornik precizirajući kako je ministar vanjskih poslova Alain Juppe pisao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu "kako bi podvukao važnost konstruktivne suradnje između Rusije i Francuske".

"Otvorena konstruktivnim prijedlozima" o Siriji, Rusija je i dalje protiv upotrebe sile i svake rezolucije UN-a koja podupire unilateralne sankcije protiv Damaska, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Vijeće sigurnosti mora bez odlaganja donijeti odluke u odnosu na tragediju koja se trenutno događa u Siriji", istaknuo je glasnogovornik Valero. "Treba napraviti sve kako bi se postigao brz sporazum o prijedlogu rezolucije koji je podnesen u petak u New Yorku u ime arapske skupine", dodao je.

Promatračka misija Arapske lige u Siriji u subotu je prekinuta zbog ponovnog izbijanja nasilja protiv civila, a šef panarapske organizacije Nabil al-Arabi optužio je sirijskog predsjednika Bašara al Asada da je izabrao "opciju eskalacije".

Više od 5.000 ljudi ubijeno je od početka otpora protiv režima u ožujku 2011. godine.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙