FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert Prvog beogradskog pjevačkog društva u Karlovcu

Autor: vhor
KARLOVAC, 28. siječnja 2012. (Hina) - "Prvo beogradsko pjevačko društvo" održalo je večeras koncert u karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" na Svetosavskoj akademiji, održanoj u organizaciji karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" i karlovačke Srpske pravoslavne općine.

Mješoviti je zbor pod vodstvom dirigentice Svetlane Vilić izveo dvadesetak pjesama iz srpske zborske literature, narodne tradicije te sakralne glazbe, a publika je nakon završetka programa pozvala pjevače na još nekoliko dodatnih napjeva.

Protojerej - stavrofor Petar Lukić, starješina Saborne crkve u Beogradu i ujedno rukovoditelj zbora, vladiki Gornjokarlovačke eparhije Gerasimu i vjernicima prenio je pozdrave i blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Domaćinima je zahvalio na pozivu, a zatim pozvao voditeljicu Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora Radmilu Bocek da dođu u Beograd. Ispričao je, naime, da je dolaskom u "prelijepo zdanje Zorin doma saznao da je 1858. godine ovdje osnovano Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, a u Beogradu je pet godina ranije, 1853. godine, osnovano Prvo beogradsko pjevačko društvo".

"Rat je iza nas, Bogu Hvala, a ja sam prije mjesec dana čitao neki list u kojem piše da je neki američki znansvenik analizirao genetiku na ovim prostorima i ustanovio da je DNK i kod Srbina i kod Hrvata isti. I zamislite koja je to tragedija da se bratski narodi ubijaju između sebe. I ja večeras, koliko god to zvučalo nemoguće, pozivam, hajde da ratujemo braćo Hrvati muzikom. Da ratuju ova dva pjevačka društva nadpjevavajući se. U ime Prvog beogradskog pjevačkog društva objavljujem rat Prvom hrvatskom pjevačkom društvu", rekao je te pozvao u goste zbor Zoru.

Otac Petar uručio je gornjokarlovačkom vladiki Gerasimu povelju počasnog člana beogradskog zbora, a Miroslav Jakšić, predsjednik karlovačkog pododbora SKD Prosvjete, uzvratio je poklonom, slikom karlovačkog slikara Đorđa Petrovića.

Vladika Gerasim zahvalio je gostima što su prevalili veliki put da uveličaju Karlovčanima proslavu, te je pozvao vjernike da sutra dođu u Pravoslavnu crkvi Sv. Nikole u Karlovcu, gdje će Prvo beogradsko pjevačko društvo sudjelovati u svetoj arhijerejskoj liturgiji.

Svetosavske akademije održavaju se u slavu Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu iz 13. stoljeća. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna (autokefalna) Srpska pravoslavna crkva.

(Hina) xvhor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙