FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U vladi Federacije BiH nema mjesta za dva HDZ-a

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. siječnja 2012.(Hina) - Predsjednici četiriju političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Federaciji Bosne i Hercegovine zaključili su u četvrtak kako nema potrebe za rekonstrukcijom vlade toga entiteta, kao ni za uključivanje ministara iz HDZ BiH i HDZ 1990. u njezin sastav te su poručili kako će postojeće razlike koje među njima postoje rješavati razgovorom i kompromisima.

Povod za sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića, Hrvatske stranke prava (HSP) Zvonka Jurišića i Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladena Ivankovića Lijanovića bili su sukobi SDP-a i SDA o prijedlogu novoga zakona o unutarnjim poslovima.

Predloženim izmjenama, koje je preglasavanjem ministara iz reda SDA federalna vlada usvojila u utorak, predviđeno je da ravnatelja federalne policijske uprave imenuje entitetska vlada a ne neovisni odbor kako je to sada slučaj.

SDA se tome protivi, jer smatra kako je to "povratak u komunistička vremena", odnosno uspostava političkog nadzora nad radom policije.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija novinarima je potvrdio kako se upravo o tome i razgovaralo.

"Zaključili smo da ima još mnogo vremena i prostora da se o ovome razgovara jer je tek utvrđen nacrt", kazao je Lagumdžija, dodajući kako će se tijekom predstojeće javne rasprave sučeliti svi argumenti za i protiv predloženih izmjena za koje, prema njegovim navodima, svi drže da ih mora biti.

"Mora biti uspostavljena civilna kontrola i odgovornost za preuzete obveze i rezultate rada", kazao je predsjednik SDP-a.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izrijekom je potvrdio kako rekonstrukcije vlade FBiH neće biti, bez obzira na zahtjeve dva HDZ-a jer su članice koalicije zaključile da ona radi dobro

"Ako rekonstrukcije i bude, bit će unutar ove vlade", rekao je Jurišić, sugerirajući kako za dva HDZ-a u njoj nema mjesta.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji nakon dogovora o uspostavi vladajuće koalicije na državnoj razini inzistira da njegova stranka i HDZ 1990. uđu i u federalnu vladu, u četvrtak je ponovo ustvrdio kako je to "neminovnost".

On je to kazao tijekom sastanka s čelnicima lokalnog HDZ-a u Rami, koju je posjetio tijekom dana.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙