FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 25. siječnja

Autor: nles
ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 25. siječnja

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine, pa bi oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivali kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6)

ZAGREB - Održavanje 4. sjednice mandatno-imunitetnog povjerenstva raspravom o zahtjevu za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Maria Moharića, zastupnika u Hrvatskom saboru. (9 sati, Trg Sv. Marka, dvorana Stjepana Radića)

KAPOŠVAR - U 9 sati na Županijskome sudu u mađarskome gradu Kapošvaru nastavlja se suđenje prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe. Na drugo ročište Čačić će doći u pratnji mađarskog odvjetnika Petera Zamecsnika, dok se njegov hrvatski branitelj Čedo Prodanović ispričao zbog zdravstvenih razloga.

ZAGREB - Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić održat će sa suradnicima konferenciju za novinare na temu "Akti gradonačelnika". (11 sati, zgrada Gradske uprave, Trg S. Radića 1, dvorana 372)

ZAGREB - Nastavak 2. edukativne konferenciju "Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije", koju organiziraju Ministarstvo pravosuđa RH i Delegacija Europske unije u RH organiziraju. Konferencija se održava u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - Kampanja za podizanje svijesti", financiranog u sklopu EU IPA 2007. programa za Hrvatsku. (10 sati, Hotel Westin Zagreb, dvorana Panorama, XVII kat, Izidora Kršnjavoga 1)

SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu počinje suđenje 17-godišnjaku i njegovoj ujni Slađani Novoselnik (27) koji se terete za ubojstvo iz niskih pobuda Domagoja Novoselnika (32). Ubojstvo se dogodilo u noćnim satima krajem lipnja prošle godine u mjestu Vrisnik na Hvaru. Domagoj Novoselnik je zadobio ubod noža u prsa koji je bio smrtonosan. Osim toga na njegovu je tijelu pronađena i ozljeda na bedru nanesena nožem, te na glavi udarac od tupog tvrdog predmeta. Suđenje će zbog maloljetnosti prvooptuženoga biti zatvoreno za javnost.

ZAGREB - Prvi dan dvodnevnog znanstvenog skupa "Hrvatska i hrvatsko proljeće 1971. i riječi svjedoka", kojemu će nazočiti Radoslav Katičić, Dražen Budiša, Miroslav Tuđman, Zvonko Kusić, Igor Zidić i drugi. Uz uvodna izlaganja, teme će biti 'Sudionici pokreta, podloga zbivanja, sinergije i proturječja', 'Hrvatsko proljeće u hrvatskim regijama i drugdje', 'Procesi hrvatske nacionalne i političke emancipacije u ideološkoj i političkoj situaciji u Europi i svijetu', 'Gušenje demokratskog i nacionalnog pokreta i praksa 'socijalističke represije' : posljedice i odjeci', 'Žarišta otpora totalitarizmu i eksploataciji',' Dnevni tisak, književna i druga periodika, nakladnici' te 'Riječ svjedoka'. (10 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2)

ZAGREB - Početak trodnevnog državnog stručnog skupa "Poučavanje o holokaustu i sprješavanju zločina protiv čovječnosti" koji će se održati od 25. do 27. siječnja u Zagrebu i Spomen-području Jasenovac. Skup organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom kulture, te službenim memorijalnim centrom za židovske žrtve holokausta Yad Vashem iz Izraela. Skup će između ostalih otvoriti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. (10 sati, hotel Palace, Trg J.J. Strossmayera 10)

ZAGREB - Otvorenje Šoa Akademije u organizaciji Židovske općine Zagreb. Riječ je o projektu kojemu je ideja uključivanje židovske zajednice u edukaciju o holokaustu, a koji će okupiti eminentne stručnjake iz zemlje i inozemstva u području obrazovanja o holokaustu i ljudskim pravima. (18 sati, Židovska općina Zagreb, Palmotićeva 16)

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena imena ovogodišnjih dobitnica stipendija "Za žene u znanosti" za 2012. koje dodjeljuje Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L'Oreal Adria najuspješnijim mladim znanstvenicama s područja prirodnih znanosti i intersdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije. (11 sati, Ministarstvo kulture, Runjaninova 2). Svečana dodjela stipendija održat će se u 19 sati u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21.

ZAGREB - Otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga "Arte et marte: knjige o arhitekturi u Zriniani" autorica Jasenke Gudelj i Dubravke Botica s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložba će po prvi puta predstaviti javnosti traktate o arhitekturi iz Zriniane, osobne knjižnice iz 17. stoljeća Nikole VII Zrinskog i njegova sina Adama, čuvanoj u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. (12 sati, predvorje NSK, Hrvatska bratska zajednica 4)

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu manifestacije "Noć muzeja" koja će se u organizaciji Hrvatskoj muzejskog društva održati u petak, 27. siječnja od 18 sati do sat iza ponoći u više od 150 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u 70-tak hrvatskih gradova i mjesta. (11 sati, velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2)

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xgvla ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙