FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: odgađanje referenduma ugrozilo bi ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013.

Autor: pgas
SPLIT, 20. siječnja 2012. (Hina) - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacila je primjedbe da je trebalo odgoditi referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, koji je zakazan za 22. siječnja ove godine, upozorivši da bi to ugrozilo ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. i projekciju proračuna za tu godinu.

"Odgađanjem referenduma za tri do šest mjeseci prekrižili bismo mogućnost da 1. srpnja 2013. Hrvatska postane članica EU-a, jer to članstvo mora potvrditi svih 27 sadašnjih članica EU-a", rekla je ministrica Pusić na večerašnjoj tribini u Splitu na temu "Referendum/Jeste li za članstvo RH u EU?".

Po njezinim riječima, ako bi se referendum odgodio za dva do tri tjedna, to bi odgodilo donošenje proračuna za 2012. godinu u kojem će biti i projekcija proračuna za 2013. godinu.

"U projekcijama proračuna za 2013. godinu predviđa se da navedemo prilagođavamo li svoja proračunska sredstava sredstvima fondova Europske unije i zato trebamo što brže održati referendum, jer jesmo za takvo prilagođavanje", kazala je Pusić.

Naglašavajući važnost referenduma zakazanog za 22. siječnja ove godine, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da će dan kasnije, to jest 23. siječnja sudjelovati na sjednici Vijeća za vanjsku politiku EU.

"To će biti prvi put da hrvatski ministar vanjskih poslova sudjeluje na takvoj sjednici, bude li referendum uspješan, a 27 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a očekuje iz Hrvatske dobru vijest u ovim teškim vremenima Europe", istaknula je Pusić.

Odgovarajući na pitanja posjetitelja, ministrica Pusić je rekla kako smo trebali biti u stanju "ranije riješiti granični spor sa Slovenijom radi izbjegavanja međunarodne arbitraže". Pri tomu je istaknula da i međunarodna arbitraža ne bi trebala predstavljati problem jer ju imaju i mnoge druge zemlje koje imaju međusobna sporenja.

Za vrijeme večerešnje tribine u splitskom Hotelu Park jedna starija gospođa je nekoliko puta na kratko prekidala skup povicima da je Hrvatska pokradena i da treba "hobotnicu" riješiti te da nije trebalo umjesto jedinstvenog matičnog broja (JMB) uvoditi OIB jer je to izazvalo dodatne troškove. Nazočni su od nje tražili da se stiša, a na primjedbu jednog od posjetitelja kako tribina nije tržnica, gospođa je prestala s povicima.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙