FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugovor o nastavku razminiranja Karlovačke županije

Autor: vhor
KARLOVAC, 20. siječnja 2012. (Hina) - Karlovački župan Ivan Vučić i Iztok Hočevar potpisali su danas u Karlovcu u ime Karlovačke županije i Međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) iz Ljubljane, u nazočnosti ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravka Modrušana, ugovor o nastavku financiranja razminiranja u ogulinskom kraju i poljoprivrednog zemljišta u Sabljacima Modruškim.

Karlovačka županija dala je danas 350 tisuća kuna vlastitog novca namaknutog od lovozakupnina koji će, s donacijom od 350 tisuća kuna ITF-a, omogućiti da se nastavi razminiranje još 67 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u toj županiji.

Razminirat će se područje uz repetitor (odašiljač) Mirkovicu i poljoprivredno zemljište u Sabljacima Modruškim.

Prošle je godine u Hrvatskoj uklonjeno više od tri tisuće protupješačkih mina, više od dvije tisuće prtuoklopnih mina i oko deset tisuća neeksplodiranih ubojitih sredstava (razna zrna i odbačene zolje) na 72 četvorna kilometra. Od toga na Karlovačku županiju otpada 3,8 četvornih kilometara. U suradnji ITF-a i županije dosad je razminirano 830.000 četvornih metara, pri čemu je najveći pojedinačni donator bila američka vlada.

Modrušan i Hočevar upoznali su novinare s uspješnom HCR-ovom metodom pregledavanja terena iz zraka. Takvo prikupljanje i analiza podataka radi isključivanja ili uključivanja minski sumnjivog područja nova je i u svijetu jedinstvena metoda, koja je nedavno predstavljena na UN-ovu skupu u Kambodži, a za suradnju s HCR-om po toj metodi neke su zemlje već izrazile interes.

To je tehnički i po znanju potpuno hrvatski proizvod koji su razvili stručnjaci okupljeni u HCR-ovu tvrtku kćer "Centar za testiranje, razvoj i obuku" (CTRO), gdje djeluje i Znanstveno vijeće.

Ono što se može reći, što nije poslovna tajna, jest da se snimanje obavlja četirima različitim kamerama koje daju od sedam do 15 različitih spektara, a podatci se obrađuju u HCR-u.

Ogledni projekti u Hrvatskoj i BiH, koji uključuju i provjeru na terenu, pokazali su da je točnost metoda i ima li ili nema mina na očitanom terenu čak 99 posto, rekao je Hočevar.

Također je rekao da je zrakoplovni izvid na oglednim projektima stajao 250.000 dolara, a da se radilo klasičnom metodom, istaknuo je, stajao bi 400 milijuna eura. Nova metoda, dodao je, jeftinija je od klasične od 30 do 50 puta.

Oglednim projektom u Hrvatskoj je dosad isključeno 40 četvornih kilometara, što znači da je ušteda oko 40 milijuna eura. Europska unija za daljnji razvoj tog projekta, zvanog 'Tiramisu', osigurala je 15 milijuna eura, od čega će HCR-u u veljači pripasti milijun eura, rekao je Modrušan.

Hočevar je najavio i proširenje ITF-ova djelokruga na uništavanje konvencionalnog oružja i čišćenje skladišta oružja i streljiva, s čišćenjem terena, o čemu se već pregovara s hrvatskom stranom.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙