FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proeuropski kandidati, favoriti za finskog predsjednika

Autor: rtom
ZAGREB/HELSINKI, 20. siječnja 2012. (Hina) - Novi predsjednik Finske bit će proeuropljanin prema anketama od petka koje predviđaju da će, unatoč rastu euroskepticizma, 4,4 milijuna birača u nedjelju glasati za kandidate koji zagovaraju otvaranje Finske i jačanje njezine uloge u Europskoj uniji i svijetu, prenose agencije.

Sauli Niinisto (63), kandidat Nacionalne koalicije koja promiče konzervativnu gospodarsku politiku, ali liberalne društvene vrijednosti, trebao bi dobiti 32 posto glasova, prema anketi tabloida Iltalehti. Kao ministar financija od 1996. do 2003., Niinisto je pripremao zemlju za euro i snažno branio jedinstvenu valutu, no kao predsjedniku parlamenta (2007.-2011) zamjerali su mu autoritarnost i aroganciju. Stekao je simpatije 2004., kada je preživio tsunami na Indijskom oceanu i još spasio svog sina popevši se na drvo, piše agencija AFP i podsjeća da je 2006., izgubio na izborima od sadašnje predsjednice Tarje Halonen.

Drugi proeuropski političar, Pekka Haavisto (53), iz stranke Zelenih, trebao bi dobiti 13 posto glasova. Taj prvi predsjednički kandidat koji otvoreno priznaje svoju homoseksualnu orijentaciju, bio je ministar okoliša od 1995. do 1999. Stekao je znatno iskustvo u rješavanju sukoba dok je radio za UN-ov program za okoliš i bio posebni izvjestitelj za pregovore u sudanskoj pokrajini Darfuru.

Ako se predviđanja ostvare, 5. veljače u drugome krugu sučelit će se Niinisto i Haavisto, a iz utrke ispasti protueuropski kandidati Paavo Vayrynen, kandidat Stranke centra koja se protivi članstvu Finske u EU, te Timo Soini iz Stranke Finaca.

Vayrynen (65), uživa potporu seoskog stanovništva. Taj bivši ministar obrazovanja, rada i vanjskih poslova, također i zastupnik Europskog parlamenta, uvjereni je euroskeptik. Kampanju je vodio protiv članstva Finske u EU i eurozoni. Ankete mu predviđaju 11 posto glasova.

Samo 6 posto glasova trebao bi dobiti 49-godišnji Soini, a tako nizak anketni rezultat začuđuje s obzirom na dobar uspjeh stranke na parlamentarnim izborima u travnju. Soini je političar provokativna nastupa, no rasistički komentari nekih njegovih stranačkih kolege zacijelo su mu naštetili, piše Reuters i dodaje da je Stranka Finaca, sada vodeća u oporbi, predvodila napad na premijera Jyrkija Katainena jer sudjeluje u spašavanju prezaduženih članica EU. Gorljivi katolik u zemlji luteranske većine, Soni je protiv pobačaja, istospolnog braka i seksa prije braka, piše AFP.

"Izbori su natjecanje između političara koji žele zatvorenu Finsku i povratak na marku, njezinu staru valutu, te političara koji zagovaraju međunarodnu suradnju i aktivniju ulogu Finske u EU i šire u svijetu", ocijenio je Haavisto za Reuters, uvjeren da većina Finaca želi zadržati euro i ostati u Uniji.

"Predsjednik ima važnu ulogu u vođenju naroda i formiranju stajališta", rekao je Niinisto o ulozi šefa države koji je u Finskoj zadužen za vojna i diplomatska pitanja.

Pobijede li Niinisto ili Haavisto, a obojica su kandidati stranaka vladajuće koalicije, bit će to manji pritisak na vladu koja sudjeluje u rješavanju dužničke krize eurozone dok u javnosti raste otpor prema spašavanju prezadužene Grčke novcem članica EU.

Kampanjom je dominirala tema dužničke krize eurozone iako Finska još ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga AAA i to je čini važnim sugovornikom kada se odlučuje o zajmovima. Finci su proživjeli velike mjere štednje 90-ih godina te se snažno protive spašavanju prezaduženih članica poput Grčke čiju vladu optužuju za loše gospodarsko upravljanje. Finsko je gospodarstvo još zdravo s 2,6-postotnim rastom u 2011., ali vlada za 2012. predviđa pad na 0,4 posto, piše AFP.

(Hina) xrt ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙