FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GIDRA traži ukidanje dozvole za rad varaždinskom T7VIS-u u Dugoj Resi

Autor: vhor
DUGA RESA, 19. siječnja 2012. (Hina) - Ekološka udruga Građanska inicijativa Duga Resa (GIDRA) traži od Ministarstva zaštite okoliša i prirode da ukine dozvolu varaždinskoj tvrtki T7VIS-u za gospodarenje opasnim otpadom u pamučnoj industriji u Dugoj Resi te poziva ministricu Mirelu Holy da dođe i osobno kaže građanima da zagađenja više neće biti.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Dugoj Resi, održanoj uoči 29. siječnja, kada istječe privremena šestomjesečna zabrana djelatnosti varaždinskoj tvrtki u Dugoj Resi.

GIDRA ističe da je T7VIS u tom vremenu na dimnjak dugoreške tvornice trebao postaviti opremu za neprekidno mjerenje teških metala i otrovnih spojeva, no, kako tvrdi, to nije učinjeno.

Tajnica te udruge Blaženka Petrak rekla je među ostalim da je bivše ministarstvo T7VIS-u zaprijetilo da će - ako ne uspostavi mjerenje - biti novčano kažnjen s 30 tisuća kuna. Imali su zakonsku mogućnost propisati i deset puta veću kaznu, istaknula je, dodajući kako se boji da takva zanemariva kazna nije bila slučajna.

Predsjednica udruge Lada Vrana rekla je da se građani i dalje žale na razne zdravstvene tegobe te je od mjerodavnih služba zatražila da se to istraži. No, dodala je, važno je i da se dozvola za daljnji rad tvornice u Dugoj Resi ne izda bez propisane opreme za mjerenje plinova na izlazu iz dimnjaka.

Odgovarajući novinarima na pitanja, Blaženka Petrak je rekla da kako je moguće da zagađenje zraka u Dugoj Resi uzrokuje neka druga tvornica, a ne nužno T7VIS, međutim, dodala je, pritužbe građana počele su s dolaskom tvrtke T7VIS u Dugu Resu.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙