FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vandalizirana zgrada Švicarske narodne banke

Autor: vkla
ZUERICH, 18. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Švicarska policija u srijedu je priopćila da je uhitila dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su zgradu Švicarske narodne banke (SNB) zasuli crvenom bojom i velikim crnim slovima napisali "Smash WEF" (Zgazimo Svjetski gospodarski forum).

Vjeruje se da je u vandaliziranju zgrade sudjelovalo više ljudi, a šteta se procjenjuje na desetke tisuća švicarskih franaka. Dvojica uhićenih su švicarski državljani, starosti 20 i 25 godina.

Bijes zbog nejednakosti u prihodima i pohlepe bogatih i moćnih pokrenuo je pokret "Okupirajmo Wall Street" koji se proširio u SAD-u i drugim državama i gradovima, poput Zuericha. Sljedeći tjedan se u Davosu okuplja svjetska politička i gospodarska elita na Svjetskom gospodarskom forumu, a prosvjednici u tom poznatom zimovalištu već grade grad od šatora.

Očekuje se da će na summitu od 22. do 29. siječnja sudjelovati, između ostalih, Bill Gates, njemačka kancelarka Angela Merkel, čelnica MMF-a Christine Lagarde, američki ministar financija Timothy Geithner, guverner Kanadske banke Mark Carney, londonski gradonačelnik Boris Johnson, Desmond Tutu te izvršni direktor Citigroupe Vikram Pandit.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙