FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mušaraf će biti uhićen vrati li se u Pakistan

Autor: vrad
ISLAMABAD, 18. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf bit će uhićen vrati li se koncem mjeseca u domovinu kao što je bio najavio, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Rehman Malik.

"Izjavljujem pred ovim skupom da će biti uhićen uđe li u Pakistan jer ga ovdje traži policija", rekao je Malik u Senatu. "Protiv njega su podignute tri optužnice i zato će biti uhićen", dodao je.

Mušaraf, na vlasti od državnog udara 1999. do 2008., živi u progonstvu između Londona i Dubaja. U kolovozu 2008. morao je podnijeti ostavku nakon formiranja koalicijske vlade koju je predvodila Pakistanska narodna stranka (PPP), pobjednica izbora održanih iste godine.

9. siječnja je najavio da će se "između 27. i 30. siječnja" vratiti u zemlju. "Sletjet ću zrakoplovom u Karači, usprkos prijetnjama zbog kojih strahujem za život", dodao je, napomenuvši da je "spreman boriti se na sudu i dokazati da su sve optužbe neutemeljene". Usto je obznanio da će se kandidirati na sljedećim parlamentarnim izborima, načelno predviđenim za početak 2013.

Glasnogovornik Mušarafove stranke, Muslimanske lige cijelog Pakistana (APML) nije isključio mogućnost da njezin predsjednik promijeni mišljenje.

Vlasti u Karačiju rekle su da će ga uhititi ako im se za to pruži prilika. "Postupat ćemo po odluci suda", rekao je Manzor Vasan, ministar unutarnjih poslova pokrajine Sinda, koje je Karači prijestolnica, dodavši da su "već učinili sve što treba za njegov smještaj u zatvor".

U Pakistanu su za Mušarafom izdana tri uhidbena naloga, a jedan od njih tiče se istrage o ubojstvu bivše premijerke Benazir Bhutto.

Povijest pakistanske države, stvorene 1947. podjelom bivšeg britanskog indijskog carstva, obilježilo je suparništvo vojne i civilne vlasti te tri vojna državna udara. Vojska koju i dalje smatraju najmoćnijom institucijom u zemlji, zasad se nije očitovala o Mušarafovu eventualnom povratku u domovinu.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙