FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vekarić:Srbijansko tužiteljstvo nastavlja istragu o Dobrovoljačkoj

Autor: ssai
BEOGRAD, 18. siječnja 2012. (Hina) - Zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik državnog odvjetništva Bruno Vekarić ocijenio je u srijedu kako odluka Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) da obustavi istragu protiv Ejupa Ganića i još 13 osumnjičenika u slučaju Dobrovoljačke ulice pokazuje da se pravda primjenjuje selektivno i da odluka ne pridonosi pomirenju u regiji te je najavio nastavak istrage o tom slučaju.

Vekarić je u izjavi za srbijansku agenciju Tanjug naveo kako će srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine nastaviti istragu o zločinima u predmetu 'Dobrovoljačka ulica'.

"Sada je mnogo jasnije zašto je Tužiteljstvo BiH odbijalo potpisati sporazum o međusobnom ustupanju dokaza kojim bi se svi dokazi jedne i druge strane objedinili i brže rasvijetlili počinjeni zločini", rekao je Vekarić.

Bosanska strana, po njegovim riječima, pokazala je da srbijanskome tužiteljstvu za ratne zločine nije imala želju dati svoje dokaze za 'Dobrovoljačku', ali ono će nastaviti svoju istragu.

"Ovaj postupak predugo traje. Odluka Tužiteljstva BiH ne pridonosi utiranju puta k pomirenju u regiji, a naročito ne zadovoljenju pravde za žrtve", rekao je Vekarić.

Dodao je da se iz priopćenja Tužiteljstva BiH dobiva odgovor tko nije počinio zločin u Dobrovoljačkoj ulici, ali ne tko jest, te da se sada traga za nekim drugim nepoznatim osobama, a ima mogućih počinitelja koji nisu živi.

Državno odvjetništvo BiH objavilo je u utorak kako je odlučilo obustaviti istragu protiv četrnaest osoba, među kojima su i neki visoki politički i vojni dužnosnici Republike BiH i Armije BiH, za koje se sumnjalo da su odgovorni za ratne zločine počinjene u Sarajevu u svibnju 1992.

U priopćenju državnog odvjetništva BiH izrijekom je navedeno kako je donesen nalog o prekidu istrage i protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, te generala Jovana Divjaka, dozapovjednika Armije BiH.

Pod istragom su bili i ratni ministar policije RBiH Jusuf Pušina, zapovjednik posebne policijske postrojbe Dragan Vikić te još neke osobe uključene u organiziranje obrane Sarajeva u prvim ratnim danima svibnja 1992. Svi oni bili su pod sumnjom da su zapovjedili ili izveli napad na kolonu bivše JNA, koja se s predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem kao taocem pokušavala izvući iz Sarajeva.

Istragu o slučaju "Dobrovoljačka ulica" vodilo je i posebno tužiteljstvo Srbije za ratne zločine. Na temelju tjeralica raspisanih iz Beograda, u Londonu i u Beču bili su uhićeni Ganić i Divjak.

Komentirajući odluku o prekidu istrage, Ejup Ganić izjavio je medijima kako je i očekivao takav završetak. "Za nas je to bio dan 'D', kada smo sačuvali državu, a za Srbiju je to bio dan kada je ipak propao projekt velike Srbije", izjavio je Ganić.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙