FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južni Sudan: U novim međuplemenskim napadima 51 žrtva

Autor: mtro
DŽUBA, 17. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Najmanje 51 osoba je ubijena u novom napadu u državi Džonglei u Južnom Sudanu, posljednjem plemenskom sukobu, rekao je u utorak guverner te države.

Napad je izveden u ponedjeljak u mjestu Duk Padiet, prenosi AFP. Potvrđena je smrt 51 osobe, a 22 su evakuirane u glavni grad Džubu, dodao je.

Očekuje se povećanje broja stradalih. Cijele je selo spaljeno, dodao je guverner i precizira da su većina žrtava žene, djeca i starije osobe.

Južni Sudan proglasio je u srpnju neovisnost od sjevernog dijela zemlje prema uvjetima mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan dugogodišnji građanski rat.

Zemljom desetljećima bijesne etnički sukobi oko stoke i zemlje, a u posljednje vrijeme su se pojačali zbog velike količine oružja zaostalog iz građanskog rata i drugih sukoba.

Okršaj plemena Lou Nuer i Murle izbio je početkom godine u zabačenim dijelovima države Džonglei u kojoj se nalaze neiskorištena naftna polja kojima upravlja francuska tvrtka Total.

Država Džonglei je stekla neovisnost u srpnju 2011., a Ujedinjeni narodi su pokrenuli masovnu operaciju humanitarne pomoći za oko 60.000 ljudi zahvaćenih tim nasiljem.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙