FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

SPLIT - Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Credo bankom, a ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine zakazano je za 22. ožujka ove godine, izvijestio je sinoć stečajni sudac Jozo Ćaleta. Objašnjavajući daljnju proceduru tog stečajnog postupka, Ćaleta je za Hinu rekao kako vjerovnici Credo banke viših isplatnih redova trebaju prijaviti svoje tražbine stečajnoj upraviteljici Ankici Čenić, i to u roku od 20 dana nakon isteka osmog dana od objave pokretanja stečajnog postupka u "Narodnim novinama". U istom roku stečajnu upraviteljicu o svojim pravima također trebaju obavijestiti i izlučni i razlučni vjerovnici. Zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera koje im je radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti naložila središnja banka, Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) je na izvanrednoj sjednici 22. studenog 2011. odlučio oduzeti odobrenje za rad splitskoj Credo banci te donio odluku o pokretanju prisilne likvidacije Credo banke. Sredinom prosinca prošle godine HNB, Državna agencija za sanaciju banaka i likvidatori Credo banke podnijeli su Trgovačkom sudu u Splitu zahtjev za pokretanje stečaja Credo banke u likvidaciji. Šest dužnosnika Credo banke osumnjičeni su da su zloporabom položaja u gospodarskom poslovanju učinili štetu od 250 miljuna kuna. Sudac istrage je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva donio 10. siječnja ove godine rješenje kojim je zamrznuta imovina šestorice osumnjičenika.

VUKOVAR - Velika zlatna plaketa, koju dodjeljuje Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) koprivničke "Podravke" u suradnji s drugim udrugama iz Domovinskog rata, dodjeljena je sinoć u Vukovaru ratnoj i sadašnjoj ravnateljici vukovarske Opće bolnice Vesni Bosanac te Općoj bolnici Vukovar. Paketa je dodijeljena prije predstavljanja knjige "General pukovnik Mladen Markač" koju je priredio i uredio publicist i novinar Mladen Pavković, predsjednik UBIUDR-a. Zahvalivši se na plaketi u svoje osobno ime i ime vukovarske Opće bolnice, Vesna Bosanac je kazala kako je Vukovar oduvijek bio na braniku europske kulture i indentiteta te se nada kako će se nakon što Hrvatska postane punopravnom članicom EU, EU odužiti Hrvatskoj izgradnjom i potpunom obnovom Vukovara. Govoreći o knjizi u kojoj je na 399 stranica ocrtan ratni i životni put hrvatskog generala Markača, Mladen Pavković je rekao kako se danas malo cijene oni koji su obranili Hrvatsku. "Brojni naši građani dođu u Vukovar za velike obljetnice, fotografiraju se, popiju kavu i odu, a Vukovarci ostaju sa svojim problemima. Ovaj grad više ne može živjeti na svijećama i obljetnicama već treba ljude koji žele i znaju otvoriti nova radna mjesta", kazao je Pavković. O knjizi je govorio i predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata "Krpelj" Vinkovci Stevo Culej-Stiv ocijenivši da i bilo dobro kada bi knjigu "General pukovnik Mladen Markač" " uzeo netko iz ministarstva prosvjete "da ju pročita i prenese nešto od svega zapisanoga učenicima u školama".

SPLIT - Predstavljanjem knjige "Meštrovićeve Crikvine" Maje Šeparović Palade i otvorenjem istoimene izložbe jučer je u Splitu počelo cjelogodišnje obilježavanje 50. godišnjice smrti kipara Ivana Meštrovića, koji je umro 16. siječnja 1962. u Sjedinjenim Američkim Državama. Izložba i knjiga posvećene su opsežnoj dokumentaciji koja pokazuje kako je Ivan Meštrović 1939. godine kupio tada zapušteni kompleks Kaštilac Capogrosso na splitskim Mejama te ga preuredio želeći ga pretvoriti u izložbeni prostor za svoje skulpture. Meštrović je izgradio trijem za gipsane modele te glavnu izložbenu dvoranu, današnju crkvicu Sv. Križa, u kojoj je izložio drvene skulpture s motivima iz Kristova života: višemetarsko Raspelo iz 1916. i 28 reljefa nastalih od 1916. do 1950. Ta su djela i sada, kao stalni postav, izložena u toj crkvici. Ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara istaknuo je kako se osim 50. godišnjice Meštrovićeve smrti ove godine obilježava i 60. obljetnica njegova darivanja hrvatskome narodu "Meštrovićeve Crikvine" u Splitu, uz Galeriju Meštrović u Splitu te Atelijer Meštrović u Zagrebu i crkvu Presvetog Otkupitelja, poznatiju kao Meštrovićev Mauzolej u Otavicama (u blizini Drniša). Gesta Meštrovićeva darivanja prečesto je bila zaboravljena i namjerno prešućivana u zadnjih šezdesetak godina, rekao je Krstulović. Najavio je da će se dvije obljetnice tijekom cijele godine obilježavati mnogim izložbenim aktivnostima, a na jesen će se u Zagrebu održati znanstveni skup koji se priprema u suradnji sa zagrebačkim Institutom za povijest umjetnosti.

ZAGREB - Izložba hrvatskih filatelista pod nazivom "20. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Europska unija" otvorena je u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Zagrebu, u prigodi obilježavanja 20. godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Koncipirana je u dva dijela pa se tako u njezinu prvome dijelu na 40 izložbenih panoa prikazuju prigodne poštanske marke država koje su priznale Republiku Hrvatsku do 15. siječnja 1992. godine, a u drugome dijelu posjetitelji imaju priliku vidjeti marke i ostali filatelistički materijal koji prikazuje razvitak ideje i samo stvaranje Europske unije i NATO-a. Izložbu je otvorio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske pošte Marko Kolaković, istaknuvši kako su poštanske marke vrijedni i lijepi predmeti, kojima svaka država promiče svoje kulturne, sportske i druge događaje u malom formatu. Posjetitelje su pozdravili i uputili i predsjednik Hrvatskoga filatelističkog saveza Ivan Librić i izvršna direktorica Uprave Hrvatske pošte Andrea Zavorović, izvršna direktorica Uprave Hrvatske pošte. Izložba se može pogledati u prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj do 28. siječnja, radnim danom od 8 do 20 sati, te subotom od 8 do 13 sati.

RIJEKA - Ovogodišnji 29. riječki karneval počet će 17. siječnja podizanjem pusta, a završit će 22. veljače paljenjem tog simbola svih zala protekle godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Nakon podizanja pusta na nekoliko mjesta u gradu, uvodna priredba karnevala je izbor njegove kraljice 20. siječnja, kada će riječki gradonačelnik simbolično uručiti ključeve grada meštru karnevala Toniju, najavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Kraljica karnevala sudjelovat će na svim događajima i predstavljanju Riječkog karnevala. "Carnival snowboard session" na Gatu Karoline Riječke na programu je 28. siječnja, a održat će se na posebnom poligonu s pravim snijegom. Karnevalska veljača počet će maškaranim relijem Pariz-Bakar 4. veljače, 11. veljače održat će se dječja karnevalska povorka, a 19. veljače međunarodna karnevalska povorka na kojoj se očekuje oko 8000 sudionika i 100.000 gledatelja. U šatoru na Delti organizirat će se maškarane zabave.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙