FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon u posjetu Libanonu

Autor: mhaj
BEJRUT , 13. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u petak u Libanon gdje će sa svojim sugovornicima razgovarati o napadima na pripadnike mirovnih snaga UN-a na jugu zemlje.

Banovo putovanje podiglo je prašinu i prije njegova dolaska u Libanon. Ondje je jedan od Hezbolahovih vođa rekao kako Ban nije dobrodošao, a to je stajalište što ga libanonski političari koji se protive oružanom šijitskom islamskom pokretu i njegovim sirijskim i iranskim zaštitnicima kritiziraju.

Hezbolah je prihvatio širenje snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL) na jugu, nakon rata s Izraelcima 2006., no odbacuje rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se od njegovih pripadnika zahtjeva da polože oružje, po uzoru na sve ostale libanonske oružane grupe koje su to učinile nakon građanskog rata koji je završio 1990. godine.

U izjavi bejrutski ilst Nahar Ban je istaknuo kako se pripadnici Hezbolaha, koji tvrde da im je oružje potrebno za samoobranu te za obranu Libanona od Izraela, trebaju razoružati.

UNIFIL-ove vojne snage u proteklih godinu dana tri su puta napadnute. U tim su napadima ranjeni talijanski i francuski vojnici. U studenome je na Izrael ispaljena raketa, a prošli je mjesec pokušano ispaljivanje još jedne rakete. Nitko nije preuzeo odgovornost za to.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙