FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završna konferencija TEMPUS OPUS projekta

Autor: ipet
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu domaćin je jednodnevne konferencije koja je ujedno i završna konferencija regionalnog strukturnog TEMPUS projekta pod nazivom "Opening University towards Society: Linking Education-Research-Innovation" - OPUS kojemu je cilj pokretanje novih institucionalnih i legislativnih mjera važnih za reformu visokog obrazovanja, a posebice onih koje mogu pridonijeti jačanju veza između nastave, istraživanja i inovacija, tj. transfera tehnologije.

Konferencija se održava pod nazivom "Linking Education-Research-Innovation - A Tool for Crisis?" (Povezivanje obrazovanja-istraživanja-inovacija - ključ za krizu?", a to je i pitanje na koje u svojim izlaganjima odgovaraju sudionici iz Hrvatske i nekoliko europskih zemalja.

Voditeljica toga projekta i prorektorica za znanost i tehnologiju zagrebačkoga Sveučilišta Melita Kovačević kratko je za Hinu komentirala provedbu i postignuća toga trogodišnjeg projekta rekavši da je on potvrdio da je uz 'trokut' - obrazovanje, istraživanje i inovacije, potreban još jedan trokut - akademska zajednica, gospodarstvo i vlada.

S tim stajalištem suglasan je i voditelj Instituta Rade Končar Stjepan Car, a potporu projektu i otvorenost za suradnju u pozdravnim riječima izrazio je i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika.

Potporu projektu ponovio je i rektor zagrebačkoga sveučilišta Aleksa Bjeliš koji se i u svojemu rektorskom programu zauzeo za takve oblike suradnje.

Prorektorica Kovačević smatra da je jedno od važnih postignuća projekta uspostavljena funkcionalna mreža suradnje između svih institucija koje u njemu sudjeluju. Ocijenila je da je za Sveučilište u Zagrebu taj projekt bio i ogroman iskorak u sklopu kojega je na sveučilištu osnovano nekoliko ureda, među kojima i uredi za transfer tehnologije te za doktorske studije i programe.

Uvodna izlaganja su održale Olgica Spevec iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja je govorila o politici tržišnoga natjecanja kao ključu za poticanje rasta i konkurentnosti te Jelena Budak s Instituta za ekonomiju koja se osvrnula na rezultate inovacijskih programa koje je u Hrvatskoj financirala Svjetska banka.

OPUS projekt okupio je pet hrvatskih sveučilišta - u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Osijeku, Institut Ruđera Boškovića, tri sveučilišta iz regije - u Mostaru, Podgorici i Skopju, te istraživačka sveučilišta iz Europske unije i to iz Belgije, Austrije, Francuske i Njemačke - sveučilišta u Leuvenu, Beču, Sveučilište Pierre i Marie Curie te Sveučilište u Saarlandu.

U projekt su, uz hrvatsko, uključena i ministarstva znanosti i obrazovanja Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te Hrvatska gospodarska komora i BICRO. Kao predstavnici gospodarstva u projektu sudjeluju i vodeće hrvatske tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Končar i Podravka.

(Hina) xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙