FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 11. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U središnjici HDZ-a počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi, kako se nagađa, trebalo biti riječi o unutarstranačkim izborima za predsjednika HDZ-a. Svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a već su objavili predsjednica Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, Tomislav Karamarko, a mediji nagađaju da bi svoju kandidaturu mogao objaviti i Domagoj Ivan Milošević. U stranačku središnjicu stigli su članovi Predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker, Ivan Jarnjak, Petar Čobanković, Andrija Hebrang, Gordan Jandroković, Ivanka Roksandić i Marina Matulović Dropulić, koji prilikom dolaska novinarima nisu dali izjave.

ZAGREB - Svjedočenjem bivšeg direktora Plinacroa Branka Radoševića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kojemu se u objedinjenom postupku sudi za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a. Sanader je danas prvi put pred suca Ivana Turudića došao sa slobode jer je nakon posljednje rasprave održane sredinom prosinca sud prihvatio njegovu jamčevinu za obranu sa slobode. Bivši čelnik Plinacroa svjedoči o sastancima na kojima se dogovaralo izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine. Radošević je kazao da je model izdvajanja na sastancima prezentirao bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec koji je isprva također bio osumnjičen, ali je neposredno prije podizanja optužnice USKOK odustao od njegova kaznenog progona. Osim za primanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL omogućio preuzimanje većinskih upravljačkih prava u Ini USKOK Sanadera tereti i za izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja. Nakon Radoševića na klupi za svjedoke pojavit će se Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana u kojem se Sanader sastao s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Taj je sastanak snimljen nadzornom kamerom, a Sanaderova je obrana u više navrata isticala da je riječ o nezakonitom dokazu.

ZAGREB - Bivši direktor Plinacroa Branko Radošević svjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da mu je bivši premijer Ivo Sanader poručio da će morati odstupiti ako s Inom ne dogovori preuzimanje skladišta zemnog plina Okoli, što je bio jedan od uvjeta za izuzimanje plinskog poslovanja iz Ine. "Rekao mi je da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju", kazao je Radošević odgovarajući na pitanja tužiteljstva koje Sanadera tereti za primanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje. Osim Sanadera, na Radoševića je navodno utjecao i bivši član uprave Ine Jozo Petrović koji ga je također nagovarao da se zaključi ugovor o Okoliju. Radošević je, kako je kazao, pregovore prethodno prekinuo jer Ina nije pristala na klauzulu da se ugovor poništi ako Plinacro ne osigura novac. Svjedok je kazao da mu se Petrović predstavio kao osoba od povjerenja bivšeg premijera i kazao da će Sanader "biti ljut ako se posao ne dovrši čim prije". Bivši direktor Plinacroa tvrdi i da se o izuzimanju plinskog poslovanja iz Ine raspravljalo i na sjednicama vlade te na sastancima na kojima su sudjelovali tadašnja potpredsjednica vlade Jadranka Kosor te ministri Marina Matulović Dropulić i Ivan Šuker. Na kraju je, kaže, dogovoren ugovor koji je štitio interese Plinacroa, jer je Vlada preuzela garanciju vraćanja kredita. Suđenje se nastavlja nakon stanke, kada će pitanja svjedoku postavljati optuženi Sanader.

OSIJEK - Osječki Županijski sud danas je nepravomoćno proglasio krivim njemačkog državljanina Maria Erichsona za sudjelovanje u prijevari, s još pet osoba, kojom je u studenom 2007. osječka poslovnica Raiffeisen banke (RBA) oštećena za oko 12 milijuna kuna, te ga osudilo na kaznu zatvora od 6 i pol godina. Sudsko vijeće proglasilo je Erichsona krivima za kaznena djela pomaganju u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave te mu produljilo pritvor. Naime, Mario Erichson je potkraj veljače prošle godine uhićen u Austriji, a u svibnju 2011. je izručen Hrvatskoj na temelju tjeralice toga suda i na zahtjev hrvatskoga Ministarstva pravosuđa. Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je kako je dokaznim postupkom nepobitno utvrđeno da je Erichson u listopadu 2007. stupio u kontakt s okrivljenikom Damirom Žalcem te kako je već tada bio upoznat da će u Hrvatskoj obaviti nezakonitu novčanu transakciju, ali da je, unatoč tome prihvatio ponudu te uz pomoć ostalih okrivljenika, iz osječke poslovnice RBA neovlašteno podignuo 12 milijuna kuna. Sud nije prihvatio Erichsonovu obranu te odlučio da je Erichson, skupa s okrivljenicima iz prethodnog postupka, dužan obeštetiti RBA banku.

ZAGREB - Borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG-21, lete danas od 10 do 12 sati na redovitom probnom letu tijekom kojeg se može očekivati probijanje zvučnog zida, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH). Probni let provest će se na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije na visini iznad 10 tisuća metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Probni letovi izvode se kao dio redovite procedure, nakon obavljenih radova na zrakoplovu, navode iz MORH-a.

ZAGREB - Iz kazališta KNAP, koje djeluje pri Centru za kulturu Peščenica, pozvali su danas na potpisivanje peticije "Spasimo KNAP", kojom traže od zagrebačke Gradske skupštine i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport donošenje novog statuta tog kulturnog centra, odnosno njegovo usklađivanje sa Zakonom o kazalištu, čime bi KNAP-u omogućili nastavak rada. "Zbog inercije ili nekompetencije zagrebačkih gradskih vlasti Kazalištu na periferiji, odnosno Peščenici, KNAP-u, prijeti zatvaranje", ističu iz KNAP-a. Podsjećaju da su o tome izvijestili još lani u studenome tijekom dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, kada su glumci Petra Dugandžić i Goran Grgić, primajući nagrade baš za uloge ostvarene u KNAP-ovoj predstavi, apelirali na javnost da ne dopusti zatvaranje toga zagrebačkog kazališta. Da bi mogao legalno nastaviti s radom, KNAP bi morao zadovoljiti uvjete važećeg Zakona o kazalištima i upisati se u tzv. očevidnik pri Ministarstvu kulture, za što je nužna tek izmjena statuta Kulturnog centra Peščenica, kojem je osnivač i vlasnik – Grad Zagreb, ali, tvrde KNAP-ovci, Grad je odbija obaviti. "Svi naši problemi počeli su kada smo za jedne revizije izbrisani iz očevidnika kazališta, jer KNAP nije registriran kao zasebna jedinica unutar Kulturnog centra Peščenica, nego je njegov integralni dio", ističe u priopćenju ravnatelj KC Peščenica Tomislav Štriga. Iz KNAP-a podsjećaju kako je Grad Zagreb i sad vlasnik kazališta i da ga putem natječaja za javne potrebe u kulturi povremeno sufinancira, u iznosu od 100.000 kuna, pa ne može biti riječi o nekom astronomskom trošku za gradski proračun.

ZAGREB - Zagrebačko kazalište Mala Scena pripremilo je dvije premijerne izvedbe koje će izvesti u siječnju, od kojih je jedna premijera ranije uspješnice toga kazališta, te jedna nova predstava, priopćeno je danas iz Male scene. Na daskama Male scene, 14. siječnja bit će premijerno izvedena obnovljena predstava "Tajne začarane šume" autorice Zvjezdane Ladike, u režiji Ivice Šimića. Riječ je o jednoj od najvećih uspješnica toga kazališta, izvođenoj u samim počecima kada je stvarana Mala scena. Predstava je 2001. osvojila Nagradu Hrvatskog glumišta kao najbolja predstava za djecu te godine. Za 26. siječnja Mala scena najavljuje i jednu sasvim novu premijeru, a nova predstava Male scene "Ružičasta sanjarica" inspirirana je "Ružičastom sanjaricom" Silvije Šesto Stipaničić, zbirkom dječjih snova i tumačenja u kojima ta spisateljica za djecu i mlade koristi snove kako bi progovorila o mnogim problemima koji prate odrastanje djece i mladih. "Mlada dramska autorica Nina Horvat, uz pomoć glumaca Gee Gojak i Dade Ćosića, ispisala je novi živopisan tekst o životima djece, njihovim problemima i željama ali i ljubavima jezikom snova, gradeći neočekivane situacije i događaje, te iznenađujući svježim i mladenačkim stilom. "Ružičasta sanjarica" osvježava tako i repertoar Male scene", navodi se.

ZAGREB - Zaklada dr. Ljerka Markić-Čučuković dodjelila je godišnju nagradu za doprinos knjižničarskoj struci mr. Sandri De Villa za objavljenu knjigu Zatvorske knjižnice u Hrvatskoj, izvijestili su danas iz te zaklade. Zaklada Dr. Ljerka Markić-Čučuković od 1999. godine djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i jedina je zaklada u Hrvatskoj koja svake godine nagrađuje i najbolje studente bibliotekarstva, a ove godine to su studentice Ana Gabrijela Blažević i Ida Indir. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od četiri tisuće kuna i povelje, a dobitnicama će biti uručena u ponedjeljak, 16. siječnja u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, izvijestila je predsjednica zakladnog odbora Aleksandra Horvat. Zaklada Dr. Ljerka Markić-Čučuković privatna je zaklada koju je utemeljio pokojni dr. Frano Čučuković, u spomen na svoju suprugu, profesoricu bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zakladom upravlja Zakladni odbor sastavljen od predstavnika obitelji Zakladnika, nastavnika na Katedri za bibliotekarstvo i istaknutih knjižničarskih stručnjaka.

ŠIBENIK - Požar u zaleđu Vodica, pokraj deponija Leć u Šibensko-kninsko županiji, ugašen je sinoć u 21,15 sati, a izgorjelo je oko 3 hektara trave i niskog raslinja, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je dojavljen u Županijski centar 112 Šibenik oko 18,10 sati, a u gašenju su sudjelovali pripadnici javne JVP Šibenik, DVD-a Vodice,Tisno, Zaton, Pirovac, te DIP-a Šibenik. Požar kod mjesta Laškovica, na području Dubravice, ugašen je sinoć oko 21,10 sati, a izgorjelo je oko 14 hektara smreke i niskog raslinja. Požar je dojavljen u Županijski centar 112 Šibenik oko 18,20 sati, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci iz dobrovoljni vatrogasnih društava (DVD) Dubravice i Skradin, te pripadnici državne intervencijske postrojbe (DIP) Šibenik koji su pristigli sa požarišta u Vodicama. DUZS je izvijestio i da je u jučerašnjem požaru na području Vratnika, u Ličko-senjskoj županiji izgorjelo oko 225 hektara trave, niskog raslinja i bukove šume. Požar je dojavljen u ŽC 112 Gospić oko 11,30 sati. U gašenju su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Senj i DVD-a Senj, a požar je ugašen u 15,30 sati. Sinoć oko 17 sati u Vatrogasni operativni centar Zagreb dojavljen je požaru na otvorenom prostoru na Pešćenici, na 39. kilometru zagrebačke obilaznice. U požaru je izgorjelo 10 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju je sudjelovala JVP Zagreb, a požar je ugašen u 18,25 sati.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙