FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: na vidiku još nema poticajnih signala

Autor: neba
ZAGREB, 11. siječnja 2012. (Hina) - Zbog niske likvidnosti, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobex indeksa, a analitičari ističu kako u kratkom roku nema na vidiku poticaja za življu aktivnost.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,39 posto, na 1.733 bodova, a Crobex10 0,17 posto, na 972 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,2 milijuna kuna, što je oko 600.000 kuna manje nego prethodnoga dana.

„Na domaćem je tržištu nažalost izgledan nastavak stagnacije, uz niske promete. Iako na svjetskim burzama vlada pozitivno raspoloženje, to nije dovoljan pokretač za domaće tržište. Ne vidim što bi u kratkom roku moglo prekinuti takvu situaciju, s obzirom da nemamo još ni smjernice Vlade u vezi fiskalne politike“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva u Centar banci.

Milijunski je promet jučer ostvaren tek dvjema dionicama, Inom i HT-om. Pritom je dionici Ine cijena ostala nepromijenjena na 3.700 kuna, dok je cijena HT-a oslabila za 0,05 posto, na 242,61 kunu.

Na svjetskim se burzama, pak, nastavlja pozitivni trend. Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u pet mjeseci, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom sektoru nakon optimistične procjene Alcoe o povećanju potražnje za sirovinama.

Dow Jones indeks ojačao je 0,56 posto, dok je S&P 500 porastao 0,89, a Nasdaq indeks 0,97 posto.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje mirno jer ulagači s oprezom čekaju nove vijesti u vezi europske dužničke krize.

„Na inozemnim se burzama nastavlja pozitivni trend, no investitore i nadalje muče brojne neizvjesnosti, ponajprije u vezi daljnjeg razvoja situacije u vezi dužničke krize u eurozoni“, zaključuje Vorkapić.

O europskoj dužničkoj krizi danas će biti riječi na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Marija Montija.

S oprezom se čeka i podatak o njemačkom bruto domaćem proizvodu, koji će pokazati je li dužnička kriza naštetila najvećem europskom gospodarstvu.

Ulagači su suzdržani i zbog aukcija obveznica Španjolske i Italije u četvrtak i petak, koje će pokazati je li splasnula zabrinutost po pitanju dugova tih članica eurozone.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙