FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici Hercegbosansk županije traže intervenciju OHR

Autor: zkre
MOSTAR, 10. siječnja 2012. (Hina) - Skupina od jedanaest zastupnika u županijskoj, Hercegbosanskoj skupštini sa sjedištem u Livnu potpisala je i u utorak uputila zahtjev visokom međunarodnom predstavniku (OHR) u BiH Valentinu Inzku da izmjeni županijski ustav kojim bi se omogućilo da se nova vlada izabere natpolovičnom, a ne dvotrećinskom većinom, što su iz OHR-a odbacili.

Kako je pojašnjeno u pismu zastupnika, Hercegbosanska županija je jedina izborna jedinica u čitavoj BiH gdje nije formirana izvršna vlast 15 mjeseci nakon održanih izbora.

"Za odluku o formiranju vlade u našoj županiji potrebna je dvotrećinska većina (17 od ukupno 25 zastupnika) što onemogućava donošenje odluke, iako uz dolje potpisanih 11 zastupnika još dvojica su voljna podržati ovakvo rješenje što čini relativnu, ali ne i dvotrećinsku većinu", pojašnjava se u pismu te se pozva Inzka da promijeni način izbora vlade.

Jedanaest zastupnika iz HDZ-a 1990., HSP-a BiH, Narodne stranka Radom za boljitak i SDP-a BiH ističe da je neuspostava vlasti dovela do blokade proračuna zbog čega su uposlenici u policiji i obrazovanju najavili održavanje štrajkova.

Istodobno iz OHR-a su kratko poručili da se neće miješati u uspostavu vlasti niti u promjenu ustava.

"To pitanje je stvar županijske skupštine, a ne OHR-a", priopćili su iz ureda visokog međunarodnog predstavnika.

Zahtjev za promjenom načina izbora vlade u Hercegbosanskoj županiji usprotivili su se iz središnjice HDZ-a 1990. u Mostaru kazavši da bi takva odluka bila štetna za Hrvate u drugim županijama.

„Tražiti izmjenu ustava Federacije BiH zbog toga je krajnje nerazumno", priopćili su iz HDZ-a 1990.

Iz ove stranke su dodali da je politički neprihvatljivo formiranje vlade HBŽ bez zastupnika hrvatskih stranka kojima su Hrvati dali najveće povjerenje i to je načelo koje vrijedi za sve razine vlasti.

"Isto tako je vidljivo da je matematički nemoguće sastaviti vladu u Hercegbosanskoj županiji bez zastupnika HDZ 1990. i HDZ BiH", navodi se u priopćenju.

HDZ 1990. ističe da je temeljni sporazum HDZ 1990. s HDZ-om BiH pokazao rezultate na političkoj i nacionalnoj razini kao i kod formiranja vlasti u županijama te Vijeću ministara", navodeći da će biti poštovan i dovest će do formiranja vlade i u Hercegbosanskoj županiji.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙