FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez znatnijih promjena

Autor: scvi
ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi ni danas se ne očekuju znatnije promjene u trgovanju u odnosu na prethodne trgovinske dane, a u fokusu investitora mogle bi biti tek uobičajeno najlikvidnije dionice.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,11 posto, na 1.740 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 974 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,8 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna manje nego prethodnoga trgovinskog dana.

„Kako nema poticajnih vijesti, na domaćem tržištu kapitala ni danas ne očekujemo znatnije promjene. Uz stagnaciju indeksa, u fokusu investitora bit će uobičajeno najlikvidnija izdanja“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesenbank Austria.

Od poslovnih vijesti, Dalekovod je danas izvijestio o ugovoru s Hrvatskim cestama, vrijednom 36,43 milijuna kuna s PDV-om, za opremanje tunela Burlica.

Jučer je ta kompanija izvijestila o sklapanju ugovora s Hrvatskim autocestama vrijedan 205,5 milijuna kuna s PDV-om, a vezanog uz opremanje tunela Sveti Ilija i ceste Zagvozd – Baška voda. Cijena dionice Dalekovoda jučer je ojačala 2,5 posto, na 130,18 kuna.

Ujedno, HT je jutros izvijestio da je utvrdio višak od 450 radnika, te je pokrenuo aktivnosti propisane Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom koje će se odvijati tijekom prvog tromjesečja. Iz kompanije navode i da prosječni trošak otpremnine i povezanih materijalnih prava po zaposleniku iznosi oko 360.000 kuna bruto, za što su sredstva rezervirana krajem 2011. godine.

Na svjetskim burzama, pak, cijene dionica rastu, no oprezno se trguje.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su ulagači bili oprezni uoči početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,26 posto, na 12.392 boda, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.280 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 2.676 bodova.

U najnovijoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je 500 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P indeks, u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvarilo rast dobiti od 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. No, te su prognoze znatno slabije nego u anketi provedenoj u srpnju, kada se očekivao rast dobiti za 17,6 posto.

Jutros i na azijskim i na europskim burzama cijene dionica rastu.

„Na svjetskim tržištima moguć je nastavak pozitivnog raspoloženja, pri čemu će u fokusu investitora biti ponajviše objava poslovnih rezultata američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje“, smatra Franin.

No, dodaje i da su investitori i dalje na oprezu u vezi europske dužničke krize.

„Ipak, zasad nema novih loših vijesti u vezi dužničke krize, pa bi se i na europskim burzama moglo održati pozitivno raspoloženje“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙