FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 9. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati:

TOVARNIK - Udruga „Dr. Ante Starčević“ iz Tovarnika jučer je u priopćenju za javnost od Državnog odvjetništva RH i drugih hrvatskih institucija zatražila pokretanje temeljite istrage protiv Spasoja Petkovića-Štuke, svjedoka-pokajnika na beogradskom suđenju za Ovčaru i, kako se navodi, sudionika ubojstava ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari 1991.. U priopćenju se također navodi kako je Spasoje Petković-Štuka poznat kao tzv. svjedok-pokajnik koji je na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu na suđenju za Ovčaru govorio o zločinima na Ovčari, te je, kako stoji u priopćenju, "priznao da je ubio nekoliko ranjenika, među njima i (hrvatskog branitelja), Jeana Michela Nicoliera ispred hangara na Ovčari, a kasnije je sudjelovao u strijeljanju ranjenika, njih 200 iz vukovarske bolnice“. Predsjednik tovarničke udruge, Antun Ivanković, ističe kako je francuski državljanin Jeana Michela Nicolier, hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, bio prva od 262 žrtve Ovčare, te da ga je ranjenog i pretučenog ubio upravo Petković. Također se podsjeća kako je predsjednik Republike Ivo Josipović, hrvatskog branitelja Nicoliera nedavno posthumno odlikovao. "Udruga dr. Ante Starčević" Tovarnik je do tih saznanja došla "istražujući ratne zločine u Srijemu" te su, prikupljajući materijale o Jeanu Michelu Nicolieru, "došli do saznanja kako brojni svjedoci u Hrvatskoj i na beogradskom suđenju za Ovčaru, optužuju Spasoja Petkovića Štuku za mnoga ubojstva koja je počinio u strašnim egzekucijama na Sajmištu, ubijajući stare, iznemogle, djecu i čitave obitelji koje su se zatekle 1991. u tada okupiranom dijelu Vukovara. Svjedoci sa suđenja za Ovčaru u Beogradu nazivaju ga 'monstrum' ", navodi Ivanković. "Jezivi opisi njegovih zločina poznati su sudskoj i braniteljskoj javnosti, kao i činjenica da se on pojavljuje kao pokajnik na tom suđenju i to za zločin na Ovčari, ali ne i za Sajmište. Štuka je za vrijeme agresije na Vukovar bio redovni vojnik JNA i kurir kapetana Miroslava Radića. Tražimo od DORH-a i drugih institucija da hitno pokrenu temeljitu istragu protiv Spasoja Petkovića-Štuke, jer preživjeli svjedoci smatraju ga glavnim egzekutorom i jednim od najvećih ubojica u Vukovaru 1991.", zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski poduzetnici u sva četiri oblika vlasništva pozitivno su poslovali u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarivši ukupnu bruto dobit od 25,4 milijarde kuna, pokazuju podaci Financijske agencije. Tvrtke u privatnom vlasništvu, njih 89.662, ostvarile su bruto dobit od 12,9 milijardi kuna, a ukupna bruto dobit 609 poduzetnika u mješovitom vlasništvu iznosila je 11,3 milijarde kuna. Pozitivno su poslovali i poduzetnici u državnom vlasništvu, njih 748 ostvarilo je ukupnu bruto dobit od 1,2 milijarde. Ukupna bruto dobit 588 poduzetnika u zadružnom vlasništvu iznosila je 36 milijuna kuna. U odnosu na prvih devet mjeseci 2010. godine, poduzetnici u mješovitom vlasništvu povećali su bruto dobit za 169,7 posto, u privatnom za dva posto, dok su je poduzetnici u državnom vlasništvu smanjili za 14,6 posto.

ZAGREB - Krajem studenoga prošle godine 219.421 građanin imao je blokiran transakcijski račun, dok je 113.895 računa građana koji su izuzeti od provedbe ovrhe, a otvoreni su poslije 1. siječnja 2011. godine, doznaje se iz Financijske agencije (Fina). U očevidniku redoslijeda osnova za plaćanja, na dan 30. studenog 2011. godine, evidentirano je 1.053.864 osnova za plaćanje. Razloge ovrha Fina ne komentira, jer je riječ o tajnim podacima klijenata. Od 1. siječnja prošle godine, prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Fina provodi ovrhe na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana. Izmjenama Ovršnog zakona, koje je Sabor prihvatio prošle godine u listopadu, izričito je propisana dužnost uplatitelja zaštićenih primanja da izvrše uplatu na poseban, zaštićeni račun, odnosno račun koji ne može biti predmet ovrhe.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙