FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj registrirano 19.000 konja i 3500 vlasnika konja

Autor: gvin
IVANKOVO, 8. siječnja 2012. (Hina) - U posljednjih deset godina uzgoj konja u Hrvatskoj kontinuirano raste i u segmentu povećanja broja vlasnika konja i u broju grla, tako da je u Hrvatskoj sada registrirano oko 19.000 konja i oko 3500 vlasnika konja.

"To je, međutim, za hrvatske potencijale još uvijek mali broj. Hrvatska može raspolagati s puno većim brojem konja, a što je i potrebno za ozbiljniji rad i ozbiljniji nastup prema vanjskim tržištima, posebno tržištu EU-a“, rekao je danas na stručno-edukativnom skupu u Ivankovu kod Vinkovaca voditelj Središnjeg registra kopitara RH Nidal Korabi.

Dodao je da je u ovom trenutku prioritetno podizanje kvalitete postojeće populacije konja.

Skup su organizirali Savez uzgajivača trakenerskih konja Hrvatske i vinkovački Konjički klub „Satir“ radi edukacije konjara istočne Slavonije gdje se posljednjih godina također bilježi sve veći interes za konjogojstvo.

O sve popularnijoj pasmini trakenerskih konja u Ivankovu je govorila predsjednica Saveza uzgajivača trakenerskih konja Hrvatske Jutta Haber rekavši da je u Hrvatskoj trenutačno 150 trakenerskih grla i tri selekcionirana i licencirana pastuha te da je godišnji prirast od pet do 10 trakenerske ždrebadi koju međunarodna komisija u prvoj ili drugoj godini života registrira, ocjenjuje i upisuje u internacionalne matične knjige.

Pasmina trakenerskih konja jedna je od najstarijih ciljanim uzgojem formiranih pasmina u svijetu, nastala kao vojni konj u istočnoj Pruskoj u prvoj polovici 18. stoljeća. Danas se koristi kao sportski i dresurni konj.

U radu skupa sudjelovala je i Nikica Prvanović s Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu koja je govorila o reprodukciji konja te spolno prenosivim bolestima.

Za danas popodne najavljena je godišnja skupština Saveza uzgajivača trakenerskih konja Hrvatske na kojoj se očekuje usklađivanje dokumentacije vezane za uzgoj trakenera.

(Hina) xgvin yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙