FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija: Novi sukobi policije i islamista

Autor: vrad
KANO, 7. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Stotine stanovnika pobjegle su u subotu iz svojih kuća u Potiskumu, na sjeveroistoku Nigerije, zbog sukoba sigurnosnih snaga i islamista u noći na subotu, rekli su očevidci i policija.

"Bilo je pucnjave između naših ljudi i boraca Boko Harama tijekom većeg dijela noći, pri čemu je bilo mrtvih i ranjenih", rekao je načelnik policije države Yobea, Lawan Tanko, koji nije naveo broj poginulih i ranjenih. "Prerano je za iznošenje brojki, budući da istraga još traje i da prikupljamo podatke o žrtvama", dodao je.

Stanovnici četvrti u blizini policijske postaje koju su islamisti napali u noći na subotu rekli su da su napustili dom iz straha od vojne akcije na tom području. Sklonili su se kod rodbine i prijatelja.

Potiskum je jedno od područja na kojima je predsjednik Goodluck Jonathan 31. prosinca proglasio izvanredno stanje. Taj grad, u srcu mulimanskog sjevera Nigerije, redovito je na meti napada skupine Boko Harama.

U srijedu navečer istječe ultimatum koji je ta islamistička skupina postavila kršćanima da napuste uglavnom muslimanski sjever.

Na jugu Nigerije, zemlje sa 160 milijuna stanovnika, većinom žive kršćani. No milijuni muslimana žive na jugu a milijuni kršćana na sjeveru.

Boko Haram je preuzeo odgovornost za nedavne napade na kršćane u kojima je od petka poginula 21 osoba, kako je izvijestio Crveni križ.

"Ti su napadi povezani s krajem našeg ultimatuma", rekao je u telefonskom razgovoru Abul Qaqa koji je već više puta istupao u ime te skupine.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙