FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi rezultati referenduma 22. siječnja od 21 sat na webu DIP-a

Autor: rkor
ZAGREB, 3. siječnja 2012. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve rezultate državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji početi objavljivati na svojim internetskim stranicama dva sata nakon zatvaranja birališta, u nedjelju 22. siječnja, a u ponoć će održati i konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati pristigli do tog trenutka, doznaje se u DIP-u.

"Vjerujemo da ćemo već u ponoć imati obrađene rezultate na temelju kojih ćemo moći reći i kakav je stav hrvatskih birača o referendumskom pitanju", kazala je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić napominjući da oni nisu i konačni jer do tada još uvijek neće stići svi rezultati izjašnjavanja birača u inozemstvu.

Na državnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača. Pravo sudjelovanja imaju birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kao i birači koji imaju prebivalište u inozemstvu ili se tamo zateknu za vrijeme održavanja državnog referenduma.

Referendum je jedinstven po tome, kazala je Ćufar Šarić, jer je cijela Hrvatska, odnosno svijet, jedna izborna jedinica i svi imaju potpuno jednak glasački listić, a nema ni izborne šutnje. U provedbi referenduma se naime neće ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, ali je ona zabranjena ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini.

Ćufar Šarić ističe također i da se, u odnosu na druge vrste izbora, referendum razlikuje po tome što traje samo jedan dan, u nedjelju 22. siječnja, a ponovno će, kao i za predsjedničke izbore, slijepe i slabovidne osobe dobiti listiće tiskane na brajici.

Također, biračima koji na dan referenduma neće biti u svome mjestu boravišta u Hrvatskoj olakšana je prijava u ured za privremeni upis jer potvrdu o tome više ne moraju donositi osobno, već to čini ured državne uprave po mjestu prebivališta birača, temeljem osobne prijave birača.

"Referendum je puno jednostavniji oblik izjašnjavanja birača od izbora, bilo predsjedničkih, parlamentarnih ili lokalnih. Pravila su jednostavnija i mislim da će proći u najboljem redu", kazala je Ćufar Šarić Hini.

Tijekom promidžbe referenduma, mišljenje je DIP-a, treba poštivati načelo na temelju kojeg se kako osobama koje podržavaju, tako i osobama koje ne podržavaju udruživanje Hrvatske u EU omogućava ravnomjerna promidžba te slobodno izražavanje svojih stajališta i njihovo predstavljanje javnosti. Ćufar Šarić dodaje da Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave ne predviđa sankcije ako se netko žali vezano uz promidžbu referenduma (pozitivnu ili negativnu).

DIP će, kaže, na temelju eventualnih žalbi procijeniti je li zaista povrijeđeno to načelo. "Ali nekih konkretnih sankcija nema", dodala je.

(Hina) xrkor yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙