FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 31. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

SISAK - Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavili su danas u Sisku kako će se Vlada RH hitno uključiti u rješavanje problema sisačke Željezare, kao i Herbosa te ostalih sisačkih poduzeća u teškoćama, istaknuvši kako je sisačko gospodarstvo dotaknulo dno, pa sada mora ići samo prema gore. Nismo došli u Sisak sa čarobnim štapićem i demagoškim obećanjima, već želimo raditi na projektima koji će pomoći problematičnim tvrtkama, izjavio je premijer Milanović nakon sastanka sa čelnicima Grada Siska, sisačko-moslavačke županije te s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske i Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske. Država nema novaca za izravnu pomoć Željezari i Herbosu, čijih više od tisuću radnika ostaje bez posla, ali može stvoriti uvjete za njihovo izvlačenje iz krize, tako što će osigurati potrebne uvjete, izdati dozvole i ukinuti carine, naglasio je premijer Milanović. Prvi potpredsjednik Vlade Čačić najavio je osnivanje posebnog tima za rad na takvim projektima, pri čemu će se odrediti konkretna osoba zadužena za primjerice sisačku Željezaru. Istaknuo je i kako će Vlada zajedno s vlasnikom Željezare, američkim CMC-om, i lokalnim vlastima raditi na rješavanju problema dozvola, u čemu je, rekao je, negativnu ulogu odigrao HEP, kao i na rješavanju problema infrastrukture i antidampinških carina. U roku tri mjeseca izdat ćemo potrebne dozvole zbog kojih, primjerice, CMC ne može prodati Željezaru, u roku mjesec dana riješit ćemo "gordijski čvor" infrastrukture, a do proljeća ćemo uz pomoć američke diplomacije riješiti pitanje skidanja antidampinške prepreke od 29 posto dodatne carine na izvoz u Europsku uniju, najavio je Čačić. Dodao je kako Vlada neće dopustiti likvidaciju sisačkog Herbosa, koji je nedavno otišao u stečaj, već će zajedno sa stečajnim upraviteljem nastojati održati jezgru proizvodnje dok se tvrtka ne oporavi. Vlada neće dopustiti ni propast sisačke Rafinerije niti Segestice, kojima također prijete ozbiljne opasnosti, naglasio je prvi potpredsjednik Vlade Čačić.

SISAK - Vlada RH nije rekla zadnju riječ kada su u pitanju izmjene PDV-a i uvođenje poreza na imovinu, no bez obzira na moguće promjene u poreznom sustavu ukupno porezno opterećenje neće rasti, izjavio je danas u Sisku premijer Zoran Milanović nakon razgovora o problemima sisačkoga gospodarstva. Komentirajući jučerašnju ocjenu Damira Kajina (IDS) kako je najava povećanja PDV-a i uvođenja poreza na imovinu promašaj, premijer Milanović je rekao kako je "dobra stvar kod kolege Kajina što nikada ništa ne radi iza leđa", ali da je problematika porezne reforme "puno kompleksnija". Nismo rekli zadnju riječ oko PDV-a, a osim povećanja opće stope najavljene su i neke smanjene stope, koje idu na ruku upravo regiji odakle je Kajin, naglasio je Milanović, vezano uz najavu smanjenja PDV-a za turizam, što bi itekako odgovaralo Istri. Ni u vezi s porezom na imovinu, koji bi trebao zamijeniti komunalni doprinos, nije donijeta definitivna odluka, jer svjesni smo da bi uvođenje poreza koji je veći od komunalnog doprinosa, bilo "prilično brutalan udar na džepove velikog dijela srednje klase", a možda sada nije najsretniji trenutak za to, rekao je premijer Milanović. Ponovivši kako Vlada RH neće povećavati ukupno porezno opterećenje građana, a vodit će posebnog računa o slojevima stanovništva koji su najizloženiji krizi, predsjednik Vlade je apelirao da se o toj problematici otvoreno razgovora jer Vlada "ništa neće lomiti preko koljena".

PULA - Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin danas je u izjavi za Hinu poručio predsjedniku stranke Ivanu Jakovčiću kako "IDS u ovoj Vladi neće biti ono što je HSS bio u proteklom mandatu". Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić jučer je, naime, komentirajući Kajinovu ocjenu da je "porez na dodanu vrijednost (PDV) od 25 posto promašaj", izjavio kako je očito "Kajin zaboravio da IDS više nije u oporbi" te kako se Kajin "trebao upoznati sa činjenicama prije nego što izlazi u javnost s takvim izjavama". "Kajin mora razumjeti da više nismo u opoziciji. Naviknuli smo predugo biti u opoziciji, pa se skače na svaku izjavu", poručio je Jakovčić. Kajin je, pak, danas odgovorio kako "IDS nije HDZ da se zaklinje u jednu istinu". "Neovisno o tome da li je IDS danas u opoziciji ili na vlasti, ja sam čvrsto na zemlji jer sam punih dvadeset godina radio i djelovao na tome da na vlast dođe lijevi centar", naglasio je Kajin. Po njegovim riječima, ovu vlast "neće dovest u pitanje Kajin nego je mogu dovesti u pitanje klimavci i karijeristi, i oni kojima je više stalo do vlasti nego do istine". "Stoga je bolje da danas kažem istinu nego da sutra govore građani koji će danas sve podržati, ali nam se sutra sve može vratiti kao tsunami", rekao je potpredsjednik IDS-a Kajin. Dodao je kako u programu "Plan 21" nije bilo govora o većem porezu na dodanu vrijednost (PDV), odnosno o porezu od 25 posto. Istrijani, kazao je, imaju zavidnu imovinu, no "zbog toga nisu bogati, a porez na imovinu ih može uništiti". "Neka Jakovčić razgovara i upita glasače, ako komunicira s njima, što misle o tome, i svi će mu reći kako IDS ne želi i neće preuzeti ulogu HSS-a u prošloj Vladi", zaključio je Damir Kajin!

ZAGREB - Na području zagrebačke Trešnjevke nepoznati razbojnici opljačkali su dvije poslovnice za otkup zlata, a treću poslovnicu razbojnik je pokušao opljačkati, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka. Naime, jučer oko 14 sati, u Ulici Dragutina Golika, dvojica su nepoznatih počinitelja prijeteći pištoljem počinila razbojništvo nad dvije zaposlenice ureda za otkup zlata Auro domus, te otuđili zlatninu i novac. Materijalna šteta iznosi nešto manje od 50.000 kuna. Također sinoć oko 18,40 sati u Horvaćanskoj cesti, nepoznati je počinitelj prijeteći nožem počinio razbojništvo nad 25-godišnjim zaposlenikom poslovnice za otkup zlata i srebra Argentum d.o.o., te otuđio nešto više od 10.000 kuna. Sinoć oko 19 sati u Ozaljskoj ulici, nepoznati i nenaoružani počinitelj ušao je u ureda za otkup zlata Auro domus te je od zaposlenice zatražio da mu preda novac i zlato. No, mlada zaposlenica je to odbila, a razbojnik je potom pobjegao bez plijena, navodi policija. Ranio jutros u 3 sata, nepoznati je počinitelj prijeteći pištoljem počinio razbojništvo nad 21-godišnjim zaposlenikom trgovine "Ana" te odnio nekoliko tisuća kuna.

ZAGREB - Zagrebačka policija savjetuje građane koji će Novu godinu čekati na otvorenom, da ne nose sa sobom pirotehniku te da se umjesto automobilima koriste javnim gradskim prijevozom ili taksijima. "Zakonom je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava na otvorenim prostorima gdje se okuplja veći broj građana, te u zatvorenim prostorima. Policija stoga savjetuje građane - sve one koji će ovu noć proslaviti na otvorenom, da sa sobom ne nose piritehnička sredstva. Na taj način smanjit će se vjerojatnost da netko bude ozljeđen, i oni koji bi pirotehniku imali sa sobom i oni koji će biti pored njih", rekao je Zlatko Ancić iz Odjela za odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke. Policija savjetuje i vozače da automobile ostave kod kuće, jer kad voze ne smiju konzumirati alkohol, te da se koriste javnim gradskim prijevozom ili taksijima. "Nije baš pametno ako se koja kapljica više popije, sjesti za volan jer time vozač ugrožava sebe i druge", rekao je Ancić. Podsjetio je kako PU zagrebačka već 18. godinu za redom provodi akciju "Mir i dobro" kojom povećava sigurnost građana, smanjujući nestručno i neovlašteno korištenje pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja. Za doček Nove godine u Zagrebu PU zagrebačka je angažirala odgovarajući broj policijskih službenika kako bi ova noć bila što sigurnije proslavljena.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) svim putnicima-ljubiteljima skijanja i navijačima, odobrava popust od 40 posto na redovitu cijenu prijevozne karte u 1. i 2. razredu svih vrsta redovitih vlakova za Audi FIS Ski World Cup Vip Snow Queen Trophy 2012. na Sljemenu, priopćeno je danas iz HŽ-a. Natjecanje će biti održano 3. i 5. siječnja 2012. godine na Sljemenu. Popust se može koristiti od 2. do 6. siječnja 2012. isključivo za kupnju povratnih prijevoznih karata iz svih kolodvora na HŽ-ovim prugama do Zagreb Glavnoga kolodvora, odnosno Stubičkih Toplica i natrag. Osnovu popusta predstavlja kupljena ulaznica (Crvena zona A - Zagreb, Plava zona B – Zagreb i Zelena zona C – Stubičke Toplice). Posjedovanje ulaznice kontrolirat će vlakopratno osoblje u povratku. Popustom se mogu koristiti i slovenski državljani po istim uvjetima putovanja, navode iz HŽ-a.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙