FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze jutros ojačale, u 2011. oštro pale

Autor: neba
TOKYO, 30. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u posljednjem trgovinskom danu ove godine porasle, zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva, no u cijeloj ovoj godini burzovni su indeksi pali po dvoznamenkastim stopama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,7 posto.

U Singapuru i Australiji burzovni su indeksi blago pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Taj je indeks u ovoj godini izgubio više od 18 posto, što je njegov prvi godišnji gubitak od 2008. godine. Japanski Nikkei u minusu je u odnosu na početak godine 17 posto, dok je australski S&P/ASK 200 indeks izgubio 14 posto, što je njegov prvi godišnji gubitak u 30 godina koliko postoji. Južnokorejski Kospi indeks pao je ove godine 11 posto.

„Ako pogledate sve klase imovine, ovo je doista bila godina ulaganja u sigurna utočišta, zaštitu kapitala“, kaže Chris Weston, analitičar u tvrtki IG markets.

Ove godine ulagače na azijskim burzama prvo su uzdrmali katastrofalan potres i tsunami val u Japanu, a potom dužničke krize u SAD-u i Europi.

„Glavni uzrok pada je europska dužnička kriza. Europski lideri pokušali su se provući bez pravog cjelovitog rješenja. Zbog toga će se kriza nastaviti. Europa ulazi u izgubljeno desetljeće, desetljeće bez rješenja i rasta. Osim možda u Njemačkoj“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Lyncean Holdings.

Jutros je, pak, raspoloženje na tržištima oprezno optimistično, zahvaljujući jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, nakon podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Prodaja kuća u SAD-u dosegnula je u studenome najvišu razinu u godinu i pol dana, dok je prosječan broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u posljednja četiri tjedna pao na najnižu razinu u tri i pol godine.

Na valutnim se, pak, tržištima euro oporavio od jučerašnjeg oštrog pada. Nakon što je jučer zaronio na samo 1,2856 dolara, najnižu razinu u 15 mjeseci, jutros se tečaj europske valute kreće oko 1,2950 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura i dalje se kreće na najnižim razinama u 10 godina, oko 100,35 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s jučerašnjih 77,70 na 77,55 jena.

Nakon jučerašnjeg rasta za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 30-ak centi, na 99,95 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙