FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi u plusu, očekuje se slab promet

Autor: scvi
NEW YORK, 28. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su blago ojačali, no čini se da će i danas obujam trgovanja biti slabašan jer investitori ne žele aktivnije ulagati u rizičnu imovinu prije početka 2012. godine.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u plusu 22 boda, a tehnološki Nasdaq 5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 je ojačao 3,2 boda, te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Od početka godine Dow je na dobitku 6,2 posto, a S&P 500 indeks 0,6 posto, dok je Nasdaq u minusu 1 posto.

Na Wall Streetu u utorak cijene dionica nisu značajnije oscilirale, a obujam trgovanja bio je otprilike upola manji nego što je to uobičajeno jer su investitori odlučili 'odahnuti' nakon skoka indeksa za 5 posto u prethodnome tjednu.

Analitičari smatraju da na tržištu i nadalje neće biti jasnoga trenda, jer se ne očekuju važnije makroekonomske objave, a tromjesečna financijska izvješća kompanija počet će se objavljivati tek u siječnju.

I na europskim burzama cijene većine dionica danas su umjereno porasle uz slabe promete. Poticaj tržištu dala je uspješna aukcija talijanskog kratkoročnog duga.

Investitori su upisali 9 milijardi eura talijanskih trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 6 mjeseci, po kamatnoj stopi od 3,251 posto. To je upola niža kamatna stopa nego na prethodnoj aukciji, dok je odnos ponude i potražnje dosegnuo čak 1,69.

„Ovo je dobra vijest, jer se čini da Europska unija postaje stabilnijom. Ipak, zbog opreza investitora danas bi trgovanje moglo biti prilično mirno i bez većih cjenovnih oscilacija“, kaže Tim Speiss, čelnik službe za savjetovanje bogatih osoba pri EisnerAmperu.

Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,56 posto, a pariški CAC 0,37 posto, dok je frankfurtski DAX u minusu 0,04 posto.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se danas na Wall Streetu naći dionice energetskih kompanija uslijed prijetnje iranskih vlasti da bi mogle zatvoriti Hormuški prolaz, te tako poremetiti naftne pošiljke prema zapadu.

„Iako se OPEC već ponudio da će nadoknaditi bilo kakvu nestašicu, što znači da nećemo još neko vrijeme vidjeti utjecaj tog iranskog poteza na cijene nafte, ipak se pojavljuje pitanje stabilnosti na Bliskom istoku, a ono bi moglo biti vrlo ozbiljno. Globalni poremećaji u isporukama nafte mogli bi imati značajan utjecaj na cijene“, ističe Speiss.

Cijena barela nafte na američkom tržištu oslabila je 0,6 posto, a na londonskom 1 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙