FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon odgode nastavljeno suđenje Hosniju Mubaraku

Autor: rtom
KAIRO, 28. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubojstva prosvjednika i zloporabu ovlasti, nastavljeno je u srijedu u Kairu nakon gotovo dvomjesečne odgode zbog zahtjeva odvjetnika za novim sudskim vijećem.

Mubarak, dvojica njegovih sinova, bivši ministar unutarnjih poslova i visoki policijski dužnosnici optuženi su za ubojstva 850 prosvjednika tijekom 18-dnevne pobune u veljači te korupciju tijekom 30-godišnjeg režima.

Mubarak, koji je u zatvorskoj bolnici zbog srčanih tegoba, dovezen je u sudnicu na bolničkim kolicima, opkoljen policajcima i skrivajući rukom lice. Prethodna sudska ročišta bila su obilježena sukobima Mubarakovih pristaša i protivnika pred zgradom sudnice u Kairu, no u srijedu su takve scene izostale.

Suđenje egipatskom predsjedniku uzdrmalo je arapske zemlje kojima su vladali autokrati i činili se dotad gotovo nedodirljivima. Odvjetnici obitelji ubijenih prosvjednika tražili su novo sudsko vijeće, što je razlog odgode, no sud je na kraju odbacio njihov zahtjev.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙