FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Ahel koautor je članka objavljenoga u Natureu

Autor: ipet
ZAGREB, 27. prosinca 2011. (Hina) - Znanstvenik u Zavodu za istraživanje mora Instituta Ruđera Boškovića (IRB) dr. Marijan Ahel koautor je članka koji je pod naslovom "The structure and catalytic mechamism of a poly(ADP-ribose) glycohydrolase" nedavno objavljen u prestižnom časopisu Nature.

U članku je prvi put opisana kristalna struktura i mehanizam djelovanja PARG-a (poli-ADPriboze- glikohidrolaze) - jedinoga poznatog proteina koji ima sposobnost enzimskog cijepanja poli-ADP-riboze, a njegovo pomanjkanje u stanicama dovodi do stanične smrti.

Kako se ističe u današnjem priopćenju IRB-a to otkriće, uz veliku fundamentalnu važnost, daje i potencijalnu metodološku prednost u iznalaženju inhibitora PARG-a koji bi mogli biti primjenjivi u liječenju nekih bolesti kao što su tumori dojke i jajnika.

Stanični mehanizmi koji održavaju stabilnost genoma od presudne su važnosti za preživljavanje svih živih organizama, navodi se i dodaje da je jedan od ključnih kemijskih signala koji regulira aktivnost proteina uključenih u održavanje stabilnosti genoma poli-ADP-ribozilacija te da intenzitet toga signala regulira enzim PARG.

Objašnjava se da je specifična uloga zagrebačkoga dijela interdisciplinarnog istraživačkog tima bila analiza enzimskih produkata PARG-a primjenom tekućinske kromatografije ultravisoke djelotvornosti spregnute sa spektrometrijom masa (UPLC/Q-TOFMS) te da je dobiven pouzdan dokaz da je produkt enzimske reakcije monomerna ADP-riboza.

Glavni istraživač ovoga važnog projekta bio je dr. Ivan Ahel, voditelj istraživačke skupine na Institutu za istraživanje raka Paterson u Manchesteru u Velikoj Britaniji, koji se posljednjih nekoliko godina uspješno bavi regulacijskim mehanizmima popravka DNA koji uključuju poli-ADP-ribozilaciju proteina.

Na IRB-u je dr. Ivan Ahel počeo znanstvenu karijeru, a 2010. i suradnju s IRB-ovim istraživačima na temelju projekta Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Neposredno po objavljivanju spomenuti rad komentiran je u uglednom časopisu "Structure" te je istaknut njegov ključan doprinos u razumijevanju poli-ADP-ribozilacije kao posttranslacijske modifikacije.

(Hina) pp/xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙