FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica kulture uputila brzojav sućuti obitelji Martinić

Autor: atod
ZAGREB, 27. prosinca 2011. (Hina) - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je danas brzojav sućuti u povodu smrti kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Ante Čede Martinića u svoje osobno ime i Ministarstva kulture.

"U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu gospodin Martinić ostvario je zapažene kazališne uloge te uspješno obavljao funkciju ravnatelja Drame. Kao jedan od predvodnika generacije glumaca koji su obilježili značajno razdoblje razvoja dramske umjetnosti u matičnoj kući, nastavio je tradiciju uspješnog glumišta koju je prenosio i na naraštaje što dolaze.

Odlikovale su ga predanost pozivu i neiscrpna energija koja ga nije napuštala ni u najtežim trenutcima", ističe ministrica Zlatar Violić u brzojavu.

"Svojim zapaženim ulogama pokazao je širok dijapazon glumačkog potencijala od Leonea Glembaja do Don Juana, od Hamleta do Marka Barića, a uspješan je bio i u interpretaciji omiljenih likova hrvatske i svjetske operete grofa Orlovskog, Lešandra i Bepa Pegule.

U njegovu umjetničkom opusu ističu se uloge ostvarene u hrvatskim filmovima (Marjuča ili smrt, Da mi je biti morski pas, Četverored, Trešeta, Iza stakla i dr.), dok je popularnost kod široke publike stekao brojnim nastupima u televizijskim serijama. Prerani odlazak gospodina Martinića ostavit će prazninu u splitskom i hrvatskom glumištu, ali sjećanje na njegovu osobnost i umjetnička postignuća ostat će trajna vrijednost hrvatske kulture, stoji na kraju brzojava sućuti ministrice kulture Zlatar Violić obitelji Čede Martinića.

(Hina) xpp/xta yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙