FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapski promatrači sutra u Homsu

Autor: mhaj
KAIRO , 26. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Međunarodni promatrači posjetit će u utorak sirijski grad Homs, nastojeći procijeniti namjerava li službeni Damask prekinuti devetomjesečnu represiju nad prosvjednicima, a u skladu s mirovnim planom Arapske lige, izvijestio je u ponedjeljak sirijski Ured za ljudska prava.

U nedjelju je u Homsu ubijeno 13 ljudi, a 124 su ranjene u bombardiranju gradske četvrti Bab Amro, objavio je Ured. "Grupa arapskih promatrača posjetit će Homs, s obzirom na to da je riječ o najproblematičnijem mjestu, s najviše žrtava i sukoba".

U Siriji već mjesecima traju krvavi sukobi između vlasti koje nastoje spriječiti pobunu stanovnika protiv predsjednika Bašara al-Asada, čija obitelj vlada zemljom već više od 40 godina.

Nakon što je objavljen podatak UN-a, prema kojemu je u višemjesečnim sukobima i represiji ubijeno više od 5000 ljudi, arapske države su uspjele prisiliti Damask da dopusti dolazak u Siriju grupe od 150 promatrača koji će na mjestu događaja uvjeriti u zbivanja.

Prva grupa promatrača, njih oko 50, koju predvodi Sudanac, general Mustafa Dabi u Siriju bi trebala doputovati tijekom današnjeg dana. Grupa će se podijeliti u pet manjih skupina koje će posjetiti Damask, Hamu, Idlib, Kamešli, Tarsos, Panias i Der el-Zor u sljedećih par dana.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙