FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton od Ukrajine traži poštivanje pravne države

Autor: akoz
BRUXELLES, 24. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u subotu je izjavila da žali što nije prihvaćena žalba čelnice ukrajinske oporbe Julije Timošenko i podsjetila Ukrajinu da je poštivanje pravne države ključno za bolje odnose s Europskom unijom.

Catherine Ashton je u izjavi rekla da je zabrinuta što je ukrajinski prizivni sud podržao presudu protiv Julije Timošenko i sedmogodišnju kaznu zatvora te dodala da se u žalbenom postupku nije adekvatno odgovorilo na propuste prvog suđenja. Ashton je izjavila da žali što će Timošenko biti spriječena da sudjeluje na parlamentarnim izbroima iduće godine.

"Pitanje selektivne pravde u Ukrajini i dalje zahtijeva pozornost", rekla je.

Timošenko, žestoka protivnica predsjednika Viktora Janukoviča, osuđena je u listopadu zbog prekoračenja svojih ovlasti pri sklapanju sporazuma o trgovini plinom s Rusijom 2009. godine dok je bila premijerka.

EU je ovoga tjedna odgodio potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom, rekavši da Ukrajina prvo mora riješiti pitanje zatvorene čelnice oporbe.

Visoka predstavnica u izjavi također ističe zaključak, u zajedničkoj izjavi sa summita EU-a i Ukrajine 19. prosinca, da će poštivanje pravne država biti od ključne važnosti za brzinu ukrajinskog pridruživanja i gospodarske integracije s EU-om", kaže se u izjavi Catherine Ashton.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙