FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski parlamentarci prihvatili nove zakone

Autor: akoz
ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 23. prosinca 2011. (Hina) - Mađarski parlament je u petak prihvatio nove izborni zakon i zakon o financijama unatoč primjedbama i protivljenju Europske unije što bi moglo ugroziti razgovore te zemlje o novim financijskim sporazumima s međunarodnim zajmodavcima.

Stranka desnog centra Fidesz premijera Viktora Orbana u parlamentu ima dvotrećinsku većinu što joj omogućuje da prihvati bilo koji zakon, uključujući i ustavne promjene, bez podrške oporbenih zastupnika.

Novim izbornim zakonom broja zastupnika u mađarskom parlamentu od 2014. godine smanjuje se s 386 na 199, mijenja ustav na, kako tvrde kritičari, način da pogoduje stranci Fidesz te daje pravo glasovanja etničkim Mađarima u drugim zemljama, što bi možebitno moglo stvoriti napetosti u odnosima sa susjednom Slovačkom. Mađarski parlamentarci u petak su usvojili i zakon o financijskoj stabilnosti koji za cilj ima smanjiti državni dug.

Vladajuća većina je u petak prihvatila i prijedlog ustavnog amandmana kojime se otvara mogućnost spajanja središnje banke s mađarskim tijelom za nadzor financijskog poslovanja PSZAF. Protivnici novih zakona upozoravaju da oni umanjuju neovisnost guvernera središnje banke a povećavaju utjecaj vlade u upravljanju središnjim mađarskim financijskim ustanovama.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je od Orbana da povuče zakon o središnjoj banci i zakon o financijskoj stabilnosti u javnim financijama i poreznim propisima. Parlament o zakonu o središnjoj banci treba glasovati idućeg tjedna.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙